artikel

Visterrine van een kleine blonde fee

Horeca

Ze heeft iets van een kleine fee. De sierlijke manier van bewegen, het witblonde haar met daaronder een bijna serene glimlach op het spitse gezicht. Het lijkt alsof ze bij elke handeling eerst het gebaar afweegt. Als enige van het hele stel werkt ze met handschoenen. Haar presentatie is sierlijk, met fragiele, zilverachtige displaytjes voor de terrines van tong en paling. Ze serveert ze met twee steurgarnaaltjes op een stukje bleekselderij en vers witbrood met boter. Haar spiegel trekt veel bekijks.

Toch gaat de Estlandse Eveline Kosk (24) bij de Visterrinewedstrijd in de Ahoy niet met de hoofdprijs van 300 Euro naar huis. De jury neemt het haar kwalijk dat ze haar spiegel niet voor zes, maar voor vijf personen heeft bereid. En de gebruikte technieken halen het niet bij winnaar Huibert Kers van La Brasserie in Maassluis. Zijn terrine is een knap staaltje van techniek, met mooie smaakcombinaties en slim gebruik van convenience. Hij nam voor de verplichte saus doodgewone tomatensap en vulde dat met stukjes tomaat, koriander, sinaasappel en citroen. Wat overigens bij de terrine van heilbot, paling en gekookte mosselen (ook uit een potje) heerlijk smaakte, ook al overstemde de saus de vissmaken.

Echte winnaars
Het kooktheater van de Food Non Food in Ahoy Rotterdam is het platform geweest voor de kookwedstrijden, georganiseerd op initiatief van de Stichting Voorlichting Convenience. Drie dagen lang meten koks elkaars kunnen in de wedstrijden om de Beste Garnalenpaling, het mooiste stuk Welshbeef met pasta, bereid in de Rational oven en de Visterrine met saus. Het niveau van de deelnemers is zonder meer goed te noemen. Er is veel enthousiasme en het technisch kunnen is hoopgevend. De jurering, de presentatie van Ton Fagel en de begeleiding van het Zadkine College zorgen voor een toegewijde, bijna ernstige sfeer met echte winnaars.

Goed vol
De Beste Garnalenpaling maakt Christiaan Blok van Maritiem Duinrestaurant De Punt in Ouddorp. Het is een exemplaar van wel twaalf centimeter. “
Waarom is jouw kroket zo groot?”, vroeg Fagel aan de overrompelde winnaar.
“Omdat onze gasten dat zo lekker vinden.”
“En wat kost hij bij jullie?”“
ƒ 4,75.”“
Da’s toch veel te goedkoop?”
“Ja, maar we willen dat onze zaak goed vol zit.”
En geef daar nou maar eens weerwoord op, heer Fagel.
Automatische piloot
De winnaar van het Welsh Beef met pasta is Henry van der Heyden van Bilderberg Parkhotel Rotterdam. Wat bewijst dat ook mensen van naam voor deze wedstrijden hun hoofd op het hakblok durven te leggen. Tweede prijswinnaar Huibert Kers, die dus ook met de eerste prijs voor de visterrine vertrok, had met al zijn vakkennis zo maar kunnen verliezen van een meisje uit Estland dat in Vlissingen werkt in het kader van een uitwisseling. Dat maakt wedstrijden als deze zo spannend en uitdagend. Je kunt het niet afraffelen op de automatische piloot. Als de belangstelling en de inzet voor de Dutch Open Convenience op de Horecava 2001 navenant is, staan ons spannende wedstrijddagen te wachten.

Reageer op dit artikel