artikel

Amsterdam wil keurmerk disco’s

Horeca

AMSTERDAM – Burgemeester Cohen en de vertegenwoordigers van de Amsterdamse discotheken zijn het over een ding eens. Er moet een keurmerk voor uitgaansgelegenheden komen die aan veiligheidseisen voldoen. Dat kwam dinsdag aan de orde tijdens het overleg tussen de gemeenteraadscommissie algemene zaken en een horecadelegatie.

Voorzitter P. Hermanides van het Amsterdamse discothekenoverleg wees daar op de immer tegenstrijdige regelgeving voor de horeca. Hij vroeg de burgemeester om één aanspreekpunt waar ondernemers met alle vragen terechtkunnen. Cohen liet weten dat de gemeente daaraan werkt. Hermanides stelde ook de openingstijden ter discussie. De eigenaar van Hotel Arena is blij met het experimentele ‘afkoeluurtje’. Discotheken mogen twee uur langer open blijven (tot zeven uur) om de overlast van uitstromende discogangers te beperken. Cijfers over de afname van de overlast zijn nog niet beschikbaar. De ondernemer wees erop dat discotheken er financieel niet bij zijn gebaat. ‘Na vijven mogen we geen drank meer schenken. Dat is niet gunstig voor de omzet.’

Afkoeluurtje
Volgens hem draait een grote discotheek als de iT hierdoor effectief slechts acht uur per week omzet. ‘Mensen gaan pas om een uur ’s avonds uit’, legde hij uit. Hermanides vindt dat Amsterdam ver achter ligt bij steden als Londen en New York waar rond de klok kan worden gestapt. ‘Mensen willen graag op een locatie eten, drinken, dansen, lounchen en zelfs slapen. Met onze openingstijden is dat niet mogelijk.’ Discotheekeigenaar T. Poppes van de Escape is het met Hermanides eens, maar is al blij met het afkoeluurtje. Ook hij pleit voor verruiming van de openingstijden, maar dan ook overdag, zodat er ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld bedrijfspresentaties.

Reageer op dit artikel