artikel

Bedrijfschap krijgt met Luteijn zwaargewicht

Horeca

David Luteijn (57) is de nieuwe voorzitter van het bedrijfschap Horeca en Catering. Met Luteijn kiest het schap voor een bestuurlijk zwaargewicht. De akkerbouwer uit Zeeuws-Vlaanderen bekleedt tal van bestuursfuncties, voornamelijk in de landbouw.

Hij staat bekend als nuchter en doortastend, maar ook als man van de achtergrond. Bij de kabinetsformatie van 1994 gold de VVD’er als kandidaat voor het ministerschap van landbouw. Hij bedankte, waarna de keuze viel op partijgenoot Van Aartsen.

In oktober 1999 werd hij benoemd tot waarnemend commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Als opvolger van zijn partijgenoot Joan Leemhuis-Stout, die aftrad na omstreden bankiersgedrag van de provincie, bezwoer hij in rap tempo de crisis in het Zuid-Hollandse provinciehuis. Verder was Luteijn twaalf jaar senator in de Eerste Kamer, waarvan bijna acht jaar als fractievoorzitter.

Voorzittershamer
Momenteel is hij onder meer voorzitter van het bestuur van de Cebeco-groep in Rotterdam, de belangrijkste landbouwcoöperatie van Nederland. In mei legt Luteijn die voorzittershamer neer, waardoor er naar eigen zeggen ‘ruimte is voor nieuwe functies’. Luteijn, die zoals hij zelf zegt ‘geen specifieke binding heeft met de horeca’, zal de stroef verlopende omzetting van het bedrijfschap naar een kennis- en innovatiecentrum tot een goed einde moeten brengen.

De vorige voorzitter Wil Fase stapte begin 2000 op na een vertrouwensbreuk met de rest van het bestuur. Directeur Jan Hendrik Peters meldde zich twee maanden geleden ziek. Luteijn ziet een grotere rol voor het bedrijfschap weggelegd als verzorger van de public relations voor de horeca.

Hij trekt daarbij de vergelijking met de productschappen in de landbouw, die veel geld besteden aan de beeldvorming van de landbouw. Het lobbywerk is volgens hem een taak voor Koninklijke Horeca Nederland. Luteijn zal het voorzitterschap in deeltijd vervullen. De aanstelling is voor een jaar. Normaal is twee jaar.

Reageer op dit artikel