artikel

De week van John van Beers

Horeca

Eigenaar van (weg)restaurant ‘t Harde in ‘t Harde (Gelderland)

De week van John van Beers

Wanneer gebeurde het?
Vorige week woensdag werd de afrit van de snelweg A28 bij de Eperweg met dranghekken afgezet. Ik zat 50 meter van de borden af en was net als het benzinestation en het pannenkoekenrestaurant onbereikbaar.’

Wat deed u?
Ik ben gelijk gaan bellen naar de gemeente en werd vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd. Rijkswaterstaat, de Provincie; ik heb iedereen aan de telefoon gehad, maar ik ben er geen cent wijzer van geworden.’

Intussen was uw zaak leeg?
Inderdaad. Iedereen reed naar het AC-restaurant aan de andere kant van de snelweg dat wel bereikbaar was. Vrijdagmiddag rond lunchtijd had ik twee mensen in de zaak, terwijl er normaal op dat tijdstip een stuk of twaalf tafeltjes continu bezet zijn.’

Hoe was de toestand zaterdag?
Hetzelfde. Toen er een bus van de Mobiele Eenheid verscheen, heb ik de zaak uitgelegd, maar ze konden niets voor me doen. ‘s Avonds zag ik nota bene dat de uitsmijters van de discotheek hier in de buurt samen met de ME de borden een eind verderop zetten om ervoor te zorgen dat de disco bereikbaar was. Maar ja, toen was ik al gesloten. Zondagochtend plaatsten ze de boel doodleuk weer terug.’

Merkwaardig?
Dat kun je wel zeggen. Ik heb het mkz-crisiscentrum in Stroe daarover gebeld en toen kreeg ik het 06-nummer van de burgemeester van Elburg, want onder die gemeente vallen wij. Het is niet gelukt contact met hem te krijgen. Toen heb ik het calamiteitennummer van Elburg gebeld. Uiteindelijk ben ik bij de politie in Epe terechtgekomen. Die had de blokkade neergezet. Later op de dag hebben ze ‘m inderdaad een eind verder de Eperweg op gezet en was ik weer bereikbaar. Ik heb verder een goede zondag gedraaid.’

Wat is de uiteindelijke schade?
We hebben een klein bedrijf. Vier dagen omzetderving is toch al gauw zo’n 12.000 gulden schade. Dat hakt erin. Ik heb een bedrijfsschadeverzekering, maar die dekt dergelijke schade niet. Ik begrijp dat de veroorzakers van het virus wel schadeloos worden gesteld en wij, ondernemers die er niets mee van doen hebben, moeten maar zien hoe we de schade vergoed krijgen.’

Reageer op dit artikel