artikel

Groothandel moet improviseren

Horeca

Nee, van schaarste is geen sprake. Maar het is wel flink improviseren in de horecagroothandel. En dan heb je nog de hamsterwoede onder de klanten: op de versafdelingen is het drukker dan ooit. Kookadviseur Garry de Boer van Hanos moet maandagmorgen aan den lijve ondervinden hoe hinderlijk de gevolgen van mond- en klauwzeer kunnen zijn.

Groothandel moet improviseren

Onderweg naar de vestiging in Venlo belandt hij bij de grens in een file. ‘Al het vrachtverkeer hier wordt gecontroleerd’, meldt hij via z’n mobieltje.
De horecagroothandel moet deze dagen flink improviseren. Bij Hanos bijvoorbeeld hebben vleesproducten uit Engeland plaatsgemaakt voor vlees uit Argentinië en Brazilië. De mkz-crisis heeft een vette streep getrokken door de import van wild uit Zuid-Afrika, nu ook dat land als mkz-risicogebied is aangemerkt. ‘Heel jammer, we hadden hoge verwachtingen van het Zuid-Afrikaanse wild. Ter vervanging bieden we onder meer Franse kippen aan.’Eind vorige week was er bij Hanos sprake van hamsterwoede onder de horecaklanten. De Boer: ‘Er waren meer klanten dan gewoonlijk. Met name vrijdag was het vreselijk druk. Koks die voor de zekerheid toch nog maar wat houdbare melk insloegen.’
Bij Sligro was tot aan het weekeinde een enorme run op melk en zuivelproducten, en in iets mindere mate op vlees. ‘We bekijken de stand van zaken van uur tot uur’, zegt pr-man Wilco Jansen. Volgens hem is er sprake van een verschuiving van de omzet. ‘Er is nu veel vraag naar bijvoorbeeld koksroomproducten. Komende week zullen we dat dan weer minder verkopen, want feitelijk hebben de mensen er te veel van gekocht.’ Over de aanvoer van vlees maakt Sligro zich geen zorgen. ‘Er ligt meer dan voldoende vlees in de pakhuizen. De mensen hebben elkaar gek gemaakt met dat hamsteren; dat was absoluut niet nodig.’
En als het vervoersverbod voor melk en zuivel nu níet was opgeheven? ‘Dan hadden we dagverse melk uit Duitsland en Frankrijk geïmporteerd en meer lang houdbare melk verkocht.’

Belgen
Bij Sligro verwachten ze niet dat het vlees duurder zal worden, omdat het slachtverbod inmiddels is opgeheven. Voor de langere termijn zijn de vooruitzichten onduidelijk. ‘Niemand kan zeggen hoe dit allemaal zal eindigen. Bepalend is natuurlijk in hoeverre het mkz-virus zich de komende dagen verder verspreidt’, aldus woordvoerder Jansen.
De mkz-crisis treft ook ISPC in Breda, en dan vooral de Belgische klanten van het bedrijf. Die mogen niet met vlees, wild en gevogelte de grens over en moeten uitwijken naar ISPC-vestigingen in Gent en Luik. John Braspenning van ISPC signaleerde tot en met het weekeinde onder Nederlandse klanten veel hamsterwoede. ‘Er zaten horecaondernemers bij die voor vier weken voorraad in huis haalden; enorme partijen passeerden de kassa’s. Absoluut overbodig, op vleesgebied kunnen we tot in lengte van maanden vooruit. De vleesvoorraden zijn gigantisch.’
Mkz drijft de vraag naar vis in de horeca behoorlijk op, meldt René Wolters van VEN Internationale Versmarkt. ‘We hebben sterk het idee dat restaurants meer visgerechten op de kaart zetten.’

Geen vee, maar wél boeren’
Caféhouder Hans Glandorf geeft toe dat het krom is, maar nu er geen veemarkt is op dinsdagochtend is het in zijn zaak De Bonte Koe op de Koemarkt in Purmerend niet minder druk.Afgelopen dinsdag beleefde Purmerend zijn vierde veemarktloze dinsdag op rij. Op de veemarkt stonden geen koeien, maar wel blik. Auto’s van boeren die toch gekomen waren. Omdat ze niet op de markt bij het vee moesten zijn, zochten ze elkaar op in De Bonte Koe om bij te praten over de mkz-crisis.
Het is volgens Glandorf nog zowat de enige manier om elkaar te zien en te spreken, want het is niet de bedoeling dat de boeren bij elkaar op visite gaan. Glandorf vindt het wel raar, een markt zonder vee op dinsdag. ‘En wat ook merkwaardig is, is dat ik ’s middags niet hoef te schrobben, want er is niemand meer die op poepklompen naar binnen komt.’

Met schade naar verzekering
(Horeca)bedrijven die schade lijden door de mkz-crisis zijn wat vergoeding betreft aangewezen op hun bedrijfsschadeverzekering. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de overheid met een schadevergoeding over de brug komt. Ook is het niet zeker of alle bedrijfsschadeverzekeraars in dit geval uitkeren.
Behalve de boeren die hun bedrijven geruimd zien worden, hebben vooral ook transporteurs last van de crisis, met name vanwege het transportverbod. Maar het mkz-drama sleurt ook al tal van andere sectoren in meer of mindere mate mee, zoals bedrijven in afgesloten natuurgebieden, waaronder veel pannenkoekenrestaurants, familiehotels en andere horecagelegenheden. Ook de horeca in de besmette gebieden of de plaatsen die verdacht zijn draaien door een teruglopend gastenaantal minder omzet.
Hetzelfde geldt voor cateringbedrijven die het eten zouden verzorgen op evenementen (zoals op het Indoor Open in de Brabanthallen in Den Bosch) die zijn afgelast. Door de transportverboden hebben ook de chauffeurscafés het minder druk. Uit de hotellerie komen inmiddels geluiden dat buitenlandse gasten, met name Amerikanen, de landen waar mkz is uitgebroken, mijden.

Cateraar mag grens niet over

Cateraars ondervinden hinder van vervoersverboden, zeker als ze de grens over moeten. Martinair Partyservice zou deze week het ontbijt verzorgen tijdens een bustour naar Hannover. Aangezien de Duitsers sinds vorige week elk broodje kaas uit Nederland weren, moest een alternatief worden bedacht. ‘We laten de passagiers nu vóór Oldenzaal ontbijten. Bij de grens gaan alle eetbare spullen van boord. De catering voor de rest van de dag hebben we helaas moeten laten schieten. Dat wordt nu door een Duitse collega gedaan.’

Reageer op dit artikel