artikel

Invloed MKZ op paastoerisme vooralsnog klein

Horeca

AMSTERDAM – De landelijke organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) verwacht een kleine afname van buitenlandse bezoekers en dagjesmensen tijdens de paasdagen. Woordvoerder R. van den Anker schat in dat de ernst van de mond- en klauwzeercrisis reden is voor annuleringen uit binnen- en buitenland.

‘MKZ is niet goed voor het toerisme’, stelt Van den Anker. ‘Een geluk bij een ongeluk is dat de crisis zich beperkt tot twee gebieden.’ Op dit moment zijn er vooral in de besmette gebieden annuleringen binnengekomen. De omvang van de toeristische terugloop zal pas na Pasen bekend worden. ‘De crisis beweegt met de dag. Voorspellingen kunnen we nu nog niet doen’, aldus Van den Anker.
Uit steekproeven bij de VVV’s in de grote steden blijkt dat er tijdens de paasdagen niet meer of minder reserveringen zijn. Het VVV in Amsterdam ziet geen verschil met andere jaren en verwacht dit ook niet zolang de stedelijke gebieden niet tot de risicogebieden behoren.

Lange files
TRN is vorige week een offensief begonnen tegen de voornamelijk Duitse media die de indruk wekken dat Nederland op slot zit. Door folders bij de VVV’s en de internetsites www.holland.com en www.lekkerweg.nl voorziet zij haar klanten van algemene informatie over de MKZ-crisis. Ook is er aandacht voor veelgestelde vragen en een bijgewerkt overzicht van evenementen die wel of niet doorgaan tijdens de paasdagen.
Buitenlandse toeristen hoeven volgens de douane niet bang te zijn voor extra lange files. Alle controles aan de grens en op Schiphol blijven gehandhaafd, maar douanewoordvoerder K. Nanninga verwacht geen problemen en zet, naast de 1100 man die de MKZ-controles uitvoeren, geen extra personeel in. ‘Onze prioriteit ligt bij het vrachtvervoer.’

Reageer op dit artikel