artikel

Kleine kaart

Horeca

De lente is hét jaargetijde waarin nieuw leven ontstaat. Het roept bij velen de gedachte op aan lammeren in de wei. Een uitgelezen moment om gerechten met lamsvlees op de kaart te zetten, vindt chef-kok Marsha Neeter van ’t Burgermeestershuys in Amersfoort. Zij maakte daarom drie schotels waarin lam het hoofdingrediënt is.

Kleine kaart

Gasten kijken soms vreemd op als ze bij ’t Burgermeestershuys aanschuiven. In plaats van een bloemenvaas zien zij een beker met kleurpotloden staan. Verder is de dis voorzien van een papieren placemat met een leeg geel vlak. Al snel komen bezoekers erachter dat het de bedoeling is dat ze aan de slag gaan met papier en potloden. ‘Wij vragen onze gasten om tekeningen te maken op de placemats’, vertelt eigenaresse Manon Brouwer. Dit gebruik is zes jaar geleden ontstaan nadat Brouwer zag dat veel mensen op sigarendoosjes zitten te tekenen.

Herman Brood
Inmiddels sieren zo’n 80 tekeningen van eters de muren van het Amersfoortse restaurant. ‘Het geeft onze zaak iets huiselijks. De kunst in onze zaak is door onze gasten gemaakt’, vindt Brouwer. De reacties van de bezoekers van ’t Burgermeestershuys zijn positief. Vol trots meldt de eigenaresse dat er een echte Herman Brood aan de wand prijkt in het monumentale pand waar ’t Burgermeestershuys is gevestigd. Ooit deed het gebouw dienst als woning van de bovenmeester oftewel hoofdmeester van de burgerschool in Amersfoort. Aan deze voormalige functie dankt ’t Burgermeestershuys haar naam.

Kleurrijk
De onderneemster omschrijft de bedrijfsformule van haar zaak met ‘kleurrijk’. Dat geldt niet alleen voor de tekeningen aan de wand en de potloden op tafel. Ook de gerechten zijn volgens de onderneemster vol kleur. ‘Het zijn net kleine schilderijtjes.’ De keuken bestempelt ze eveneens als kleurrijk. ‘De kookkunst van onze chef-kok is niet onder één noemer te vangen. Het is van alles wat: Frans, Italiaans en nog veel meer’, vindt Brouwer. Dat blijkt ook uit de menukaart.
Niet alledaags
Deze heeft de vorm van een schilderspalet en bevat gerechten waarin verschillende keukeninvloeden doorklinken. De namen van de schotels zijn niet alledaags zoals ‘Dikke Berta’ (tournedos met sjalot rozemarijnsaus) en ‘Tweety’s bassin’ (gevogeltebouillon met kwartelei en prei). Neeter bedenkt deze benamingen en de gerechten. Ook de drie schotels met lam heeft de chef-kok ontwikkeld. ‘Ik werk graag met fruit en lam. Lam is een mooi stuk vlees dat mals en lekker is. Het fruit maakt de smaak van lam iets zachter’, vertelt Neeter. Ze maakte drie voorgerechten met lam. ‘We hebben geen kleine kaart omdat we geen lunch serveren in verband met het gebrek aan personeel’, verklaart Brouwer.

Restaurant ’t Burgermeestershuys
Koestraat 9
3811 HK Amersfoort
(033) 46 18 000‘
s zondags en ‘s maandags gesloten

Reageer op dit artikel