artikel

Trostomaat wint terein

Horeca

De trostomaat geniet toenemende belangstelling. Groothandels als ISPC, Ven en Deli XL zien de vraag naar deze tomaat rap stijgen. Ook telers verbouwen steeds meer trostomaten.

Trostomaat wint terein

De trosvariant heeft meer en steviger vruchtvlees dan de gewone tomaat. Het aanwezige steeltje vertraagt bovendien het uitdrogen. De houdbaarheid is daarom geen twee maar drie weken.
Volgens woordvoerders van Ven en ISPC komt de toenemende interesse door de volle smaak van de trostomaat. Deze is zoet en aromatisch. De trostomaat doet het daarom goed in maaltijdsalades of op broodje. Ook de langere houdbaarheid speelt mee. Ven adviseert de vruchten niet te koel te bewaren. De ideale temperatuur ligt volgens dit bedrijf tussen de 15 en 18 graden. De prijs van trostomaten ligt met ƒ4,50 per kilo gemiddeld een gulden hoger dan die van gewone tomaten.
Inmiddels verschijnen ook varianten als cherry- en pomodori-tomaten in trosvorm op de markt.
Het seizoen van de Nederlandse trostomaat loopt gelijk met de andere tomaten. Van begin april tot eind november. Tomaten bevatten 11 kilocalorieën per 100 gram en zijn rijk aan ijzer, koolhydraten, natrium, kalium, calcium en de vitaminen A, E, B1 en C.

Reageer op dit artikel