artikel

Veerman wil café heropenen

Horeca

Horecaondernemer Jan Veerman in Volendam wil in het pand van rampcafé De Hemel zijn zaken de Wir War Bar en café De Blokhut zo snel mogelijk weer voor het publiek openstellen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam is het een kwestie van een paar weken voordat alle vergunningen rond zijn. In De Hemel zal Veerman geen horeca-activiteiten meer ontplooien.

Veerman wil café heropenen

Vier maanden na de dramatische cafébrand in Volendam wil eigenaar Veerman van café De Hemel aan de Havendijk in Volendam de twee andere zaken in hetzelfde pand, de Wir War Bar en café De Blokhut, heropenen. Sinds de ramp in de nieuwjaarsnacht zijn de zaken gesloten. Tijdens het drama, waarbij laaghangende kerstversiering vlam vatte, kwamen dertien mensen om het leven en raakten vele tientallen bezoekers zwaargewond.

De zaak bleek niet aan de brandveiligheidseisen te voldoen en Veerman bleek ook niet alle benodigde vergunningen te hebben. Een situatie die door de gemeente overigens al geruime tijd werd gedoogd. Naar aanleiding van een vernietigend onderzoeksrapport over de gang van zaken kondigde burgemeester IJsselmuiden van de gemeente Edam-Volendam vorige maand aan zijn functie neer te leggen.

Traject
Volgens de woordvoerder van de gemeente staat Veerman niets in de weg, ook niet het lopende justitieel onderzoek naar de ramp, om zijn bedrijfsactiviteiten aan de Havendijk voort te zetten, mits hij maar aan alle wettelijke regels voldoet. De woordvoerder zegt dat er middels ‘constructief overleg’ goede afspraken zijn gemaakt met Veerman en dat ‘het te volgen traject’ is doorgesproken. Het pand moet aan de bouwkundige eisen voldoen en qua brandveiligheid moet het pand in dusdanige staat verkeren dat er een verbruikersvergunning kan worden afgegeven.

Ondanks al het constructieve overleg blijkt Veerman, volgens de gemeente, inmiddels het vertrouwen te hebben geschaad door bij de Wir War Bar een betonnen brandtrap te plaatsen. De gemeentewoordvoerder zegt dat de ondernemer zich met deze actie (gebleken tijdens een controle) niet aan de afspraken heeft gehouden.
De trap was buiten aan de achterkant van het pand ter hoogte van de nooduitgang van de Wir War Bar aangebracht, terwijl de afspraak was dat er in een inpandige brandtrap moest komen, aldus de woordvoerder. Veerman werd gesommeerd het illegale bouwwerk terstond te verwijderen en heeft daar inmiddels ook gehoor aan gegeven.

De Hemel
De ondernemer zal De Hemel (de locatie boven de Wir War Bar) niet meer als horecazaak exploiteren. Het interieur van de zaak blijft een jaar onveranderd om slachtoffers die daartoe nog niet in de gelegenheid zijn geweest de kans te geven de locatie te bezoeken waar de ramp zich heeft afgespeeld.
Veerman zelf was niet bereikbaar voor commentaar op de plannen. Zijn advocaat F. Schneider in Amsterdam bevestigt dat de ondernemer de Wir War Bar en De Blokhut zal heropenen ‘zodra alle lichten op groen gaan’.
Het besluit van Veerman zou mede zijn ingegeven door de resultaten van een enquête van de regionale zender Love TV. Daaruit blijkt dat de jeugd van Volendam, ondanks de gebeurtenissen, toch uit wil gaan in de Wir War Bar en De Blokhut.

Reageer op dit artikel