artikel

KHN wil actie tegen terreur van randgroepjongeren

Horeca

Koninklijke Horeca Nederland roept de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie op problemen met jongeren in grote steden op de politieke agenda zetten. Een toenemend aantal cafetaria’s en andere horecabedrijven heeft te kampen met intimidatie door randgroepjongeren.

‘Wij ontvangen steeds vaker dit soort signalen’, zegt directeur Jeu Claes van KHN. ‘In de grote steden terroriseren groepen jongeren hele wijken, waardoor een onleefbare situatie ontstaat. De overheid durft soms nauwelijks nog op te treden. Er dreigt een vrijstaat binnen de staat. Het gevolg is onder meer dat goede horecaondernemers noodgedwongen wegtrekken uit deze buurten. Het is een ontwikkeling die ons ernstig zorgen baart en derhalve bespreekbaar moet worden.’

KHN wil dat de problemen worden aangepakt. Claes: ‘We hebben met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie een afspraak gemaakt om op korte termijn in dergelijke wijken te gaan kijken. Overheid en politiek moeten nog eens extra met de neus op de feiten worden gedrukt. We dienen ons ervan bewust te zijn dat er sprake is van een gigantisch maatschappelijk probleem. Je zal dus een breed draagvlak moeten creëren om dit op te lossen. Gezamenlijk moeten we de verantwoordelijkheid durven nemen om buurten te redden van dit soort verpaupering.’

Vooral cafetaria’s hebben last van intimidatie. Daarnaast hebben ook pizzabezorgbedrijven volgens de directeur van KHN in toenemende mate te maken met criminaliteit. ‘Iedere dag gebeurt er wel iets met een pizzakoerier. Als je je hier bij neerlegt, geven we ons als samenleving over aan de terreur van de straat. Dit moeten we samen met de overheid te allen tijde zien te voorkomen.’

Wij hebben zeker suggesties om de problemen het hoofd te bieden’, zegt Jeu Claes. ‘Zo kan de overheid de groepen jongeren projectmatig op hun verantwoordelijkheid wijzen en daarbij wellicht ook de ouders inschakelen. Ik geef toe dat het misschien een ‘open deur’ suggestie is. Maar je moet als samenleving wat. Dat KHN de problemen nu op de politieke agenda wil krijgen, is in ieder geval een belangrijke stap.’

Reageer op dit artikel