artikel

Omzetgroei horeca loopt terug

Horeca

VOORBURG – De omzetgroei van de horeca vlakt af. Het Centraal Bureau voor de Statistiek noteert over het eerste kwartaal een groei van 5 procent. Over geheel 2000 werd nog 6,7 procent gemeten. Volgens het CBS is er in de horeca sprake van sterk oplopende prijzen. De groei van de eerste maanden van dit jaar is geheel te danken aan de inflatie. Zonder de prijsverhogingen mee te rekenen, nam de omzet in het eerste kwartaal juist af.

De omzet van de cafetaria’s, lunchrooms en fastfoodrestaurants steeg met 2,8 procent. Mede door de BTW-verhoging van 1 januari zijn de prijzen met 4,5 procent toegenomen. De prijzen in cafés gingen eveneens harder omhoog dan de omzet.
De hotels konden de omzetstijging van 10,2 procent in 2000 ook niet evenaren. De groei bij de hotels, pensions en conferentieoorden viel in het eerste kwartaal terug tot 7 procent. Deze trend werd al in de laatste maanden van vorig jaar ingezet.

Reageer op dit artikel