artikel

Verklein de kans op een overval

Horeca

Hoewel het aantal overvallen op fastfoodbedrijven de laatste jaren is afgenomen, zijn helaas nog te veel cafetariahouders het slachtoffer van overvallen. Tijdens de begin april gehouden KHN-ledenbijeenkomst van de sector Fastfood- en IJsbedrijven presenteerde Arie van Os van het Amsterdamse adviesbureau Van Os & Partners een aantal maatregelen die de kans dat uw zaak wordt overvallen verkleint.

Van Os zette de volgende adviezen op een rijtje:

Weet wie de dader is
Cafetaria’s krijgen vooral met ‘beginnende’ overvallers te maken. Het gaat vaak om jongens tussen de vijftien en negentien jaar die in groepjes veelal lokaal opereren. De beginner bereidt zich niet voor, hoewel hij doorgaans wel een keer bij u in de zaak komt om de situatie in te schatten. Zijn buitverwachting ligt gemiddeld rond de 1500 gulden, maar met minder is hij ook tevreden.

Bepaal het ideaalbeeld van de overvaller
Loop eens door uw bedrijf met in gedachte het ‘ideaalbeeld’ van de dader. De overvaller wil bij voorkeur zo snel mogelijk veel geld pakken, controle over u uitoefenen en naderhand niet gepakt worden. Elk onderdeel van dat beeld dat u als ondernemer kunt uitschakelen, vermindert de kans op een overval.

Voldoe niet aan het ideaalbeeld van de dader
Zorg dat er niet (zichtbaar) veel geld in de kassa aanwezig is. Meld niet, ook niet aan uw medewerkers, hoeveel omzet er is gemaakt. Neem het geld nooit mee naar huis, want criminelen weten u ook daar te vinden. Laat uw geld dus in de zaak, berg het geld veilig op in een kluis met tijdvertrager of tijdslot en geef dit duidelijk zichtbaar aan.

Let op de inrichting van uw bedrijf
Houd bij de inrichting van uw bedrijf rekening met overzichtelijkheid en zorg voor ‘transparantie’. Dit betekent dat u en uw kassa vanaf de openbare weg goed zijn te zien. Zorg er daarbij voor dat uw klanten de deur niet kunnen afsluiten. Open en sluit uw zaak nooit alleen.

Plaats camera’s op kniehoogte
Vergroot de pakkans met camera’s die een duidelijk portret van de dader kunnen opnemen. Plaats een camera op kniehoogte aan de deurpost. Een overvaller loopt doorgaans met gebogen hoofd naar buiten en trekt bij de deur z’n bivakmuts of masker af. Hij gaat daar immers niet mee over straat.

Reageer op dit artikel