artikel

Atlantic hotel poetst zijn vier sterren op

Horeca

De opwaardering van vier sterren naar vier sterren plus lijkt een kwestie van een paar simpele ingrepen: een nieuw tapijtje, een likje verf en een nieuwe menukaart. Het Atlantic Hotel in Kijkduin echter heeft zich aanzienlijk meer moeite getroost en leunt na drie renovatiefasen royaal tegen de vijf sterren aan.

Atlantic hotel poetst zijn vier sterren op

Het Atlantic is in december 1998 door Metterwoon Vastgoed in Den Haag overgenomen van Meijer’s Bouwbedrijven (dat Haghe Hotels exploiteerde). Het hotel heeft er recent z’n derde renovatiefase opzitten. De vierde fase volgt in december, en daarna zijn hopelijk de vergunningen binnen voor een verdere uitbreiding.
Metterwoon, ook eigenaar van het Badhotel Scheveningen, gaat in Kijkduin voor allure en kwaliteit. Een karaktertrek waarvan juist het nabijgelegen Scheveningen steeds meer heeft moeten inleveren door een outburst van strandtenten, patatcultuur en skylinevervuiling.Kijkduin heeft nog volop stijl, is compact en heeft een winkelboulevard met exclusieve kledingzaken met klanten uit binnen- en buitenland. Een badplaats met potentie, die volgens de neringdoenden ter plekke in het verleden te weinig aandacht kreeg van de Stichting Promotie Den Haag. Daarom is er nu de Stichting Beach Resort Kijkduin die recentelijk als publiekstrekker een expositie van beeldende kunst hield.
Zo’n badplaats verdient een luxe hotel. Het Atlantic Hotel is met Huis ter Duin in Noordwijk bovendien het enige hotel in de Randstad dat een directe verbinding met strand en zee heeft. En nóg een pre, het Atlantic is het énige hotel in Kijkduin.

Renovatie in delen
Metterwoon Vastgoed vond in Annelies de Koning, tot dan toe general manager van Golden Tulip Green Park in Leidschendam en Corona in Den Haag, de juiste persoon om de renovatie te begeleiden en de bedrijfsvoering te veranderen.
De hoteleigenaar trok miljoenen uit om het ‘minimale viersterrenhotel’ om te toveren tot een viersterren de luxe-hotel met allure. Een hotel dat behalve toeristen ook de internationale zakenwereld in z’n grip moet krijgen.
De eerste renovatiefase bestond uit gevelreiniging en een opknapbeurt voor een aantal etages. Tijdens de tweede fase werden het à la carte-restaurant Nautilus en de bar uitgebreid en gerenoveerd. Daarvoor werd een deel van het terras opgeofferd. Het restaurant is uitgevoerd met grote ramen om het uitzicht op zee en duinen goed te laten uitkomen. Alle 20 zalen kregen airconditioning en de gangen werd gerenoveerd.
De derde fase bestond uit een facelift van restaurant L’Amiral en het laagbouwgedeelte van het hotel dat uit appartementen bestond. Die zijn voor een deel gesplitst en omgebouwd tot hotelkamers, waarvan er 20 als suite zijn ingericht. Het hotel is hiermee uitgebreid van 112 tot 152 kamers.

Kunst als aankleding
Vooral in zeven stijlsuites is veel tijd en aandacht gestoken. Een ervan is de opvallende Mondriaansuite, met een kopie van het bekende schilderij Victory Boogie Woogie. De Nederlandse Staat kocht het origineel enkele jaren geleden aan voor het recordbedrag van ƒ88 miljoen, en het hangt nu in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het meubilair is geïnspireerd op de jaren twintig Bauhausstijl.
Er is een Japanse suite, een klassiek Engelse, een maritieme, een lady’s, een bruidssuite (nog in aanbouw) en een vrolijk ingerichte kindersuite die met een uitklapbed tegen de muur ook plaats biedt aan ouders of verzorgers.
Vervolgens is de entree aangepakt en zijn alle liften vernieuwd.
De Mondriaansuite is niet het enige kunstzinnige element. Alle wanden in gangen en andere ruimten hangen vol met kunst. De ene keer met een kleine k, de andere keer met een grote. In een van de vergaderzalen zijn veertien originele zeefdrukken van Karel Appel uit 1977 bijeengebracht. In de lobby van het hotel hangt een op het oog zeventiende eeuwse meester; het schilderij stelt een zeeslag voor.

Meer kamers en personeel
De vierde fase van de renovatie start in december. 60 studio’s krijgen dan een nieuwe inrichting. Met de Floriade 2002 moet het werk klaar zijn. Daarop aansluitend volgt, hangende de vergunningverlening, nog een uitbreiding van het hotel tot 200 kamers. Ook komt er een parkeergarage in een kelderruimte die nu nog als opslagplaats dient en waar nog een aantal vergaderzalen is ondergebracht. In 2005 moet het hotel af zijn.
Intussen is ook de service en de kwaliteit van de keuken op niveau. Die operatie leidde ertoe dat het personeelsbestand groeide van 50 naar 100 mensen, ofwel 70 fulltime-equivalenten. Het aantal medewerkers in de keuken is in het kader van de upgrading verdubbeld. Inclusief de chef-kok werken er nu dertien mensen. De restaurantmanager heeft er drie assistenten bij gekregen, en er is een hoofd huishouding aangesteld met een assistent. Nieuw in het hotel zijn verder de piccolo’s, en de sales- en reserveringsafdeling is uitgebreid.
Ondanks de renovaties scoorde het hotel vorig jaar wat bezetting betreft boven verwachting: 70 procent. Het Atlantic Hotel profiteerde onder meer van de klimaatconferentie in Den Haag. Het hotel zat toen vol internationale gasten.
De directie bekijkt momenteel hoe het Atlantic permanent een plaatsje kan veroveren in het internationale hotelaanbod. Het hotel heeft een eigen website die direct reserveren mogelijk maakt. Maar als onafhankelijk hotel dat geen deel uitmaakt van een internationale keten of reserveringsorganisatie, heeft het Atlantic Hotel geen aansluiting op de Global Distribution Systems. Maar daar zal snel verandering in komen, belooft general manager De Koning.

Reageer op dit artikel