artikel

GroenLinks, CDA en Volendam ’80 voelen zich niet schuldig

Horeca

De fracties van GroenLinks en CDA in de gemeenteraad van Edam-Volendam voelen zich na het eindrapport van de commissie-Alders niet schuldig over de cafébrand in de nieuwjaarsnacht. De partijen vinden niet dat ze zijn tekortgeschoten in hun controlerende taak. Fractievoorzitter W. Klapper van de eenmansfractie GroenLinks: ‘We hebben alle notulen nageslagen en daaruit blijkt dat GroenLinks de brandpreventie elk jaar aan de orde heeft gesteld. We kregen het echter niet voor elkaar, omdat CDA en Volendam ’80 de dienst uitmaakten. Zij vonden als coalitie dat het allemaal wel goed ging.

Ook het CDA zegt dat de partij herhaaldelijk heeft gevraagd om maatregelen. ‘We hebben vanaf 1998 gevraagd om een brandpreventiemedewerker, een horecaconvenant en een integraal veiligheidsbeleid’, zegt fractievoorzitter P. Veerman. ‘Eigenlijk zijn we ingehaald door de ramp.’
Het CDA is net als GroenLinks niet van plan de gemeenteraad te verlaten. ‘Als 21 raadsleden aftreden wordt dat een groot probleem. We hebben onze verantwoordelijkheid al genomen. CDA-wethouder Visscher en burgemeester IJsselmuiden zijn al afgetreden. Nu moet de nazorg goed gebeuren.’

D. Groot-Van Engelen van de PvdA is de enige fractievoorzitter die stelt dat ze zich de komende week beraadt op haar aanblijven als raadslid. ‘Ik worstel al een half jaar met mijn geweten. Ik had als raadslid moeten weten dat de brandveiligheid niet in orde was.’ Tegelijkertijd vraagt zij zich af hoe ze dat had moeten weten. ‘Je doet het raadswerk erbij en je probeert je volledig in te zetten. Daarna houdt het op.’
Fractievoorzitter W. Keizer van Volendam ’80 legt de schuld bij het college van burgemeester en wethouders. ‘De eigenaar van de bar had geen vergunning en daar trad het gemeentebestuur niet tegen op. De brandpreventieambtenaar heeft B en W drie keer verteld dat in De Hemel sprake was van een levensgevaarlijke situatie, maar dat is ons niet verteld. Als ik had geweten dat er geen brandtrap was had ik er zelf een gemaakt. Wij zijn niet van de gedoogcultuur.’

Fractievoorzitter E. Karregat (VVD) zegt dat het de plicht van een raadslid is zichzelf continu een spiegel voor te houden. Toch geeft hij zijn zetel niet op, omdat hij nog maar kort in de gemeenteraad van Edam-Volendam zit. ‘We zijn vers, vol elan en veranderingsgezind.’

Reageer op dit artikel