artikel

Hotel De Plasmolen voor derde maal verwoest

Horeca

Hotel De Plasmolen in het gelijknamige dorp vlakbij Nijmegen is donderdagmorgen voor de derde maal in zijn bestaan verwoest. Eind jaren twintig ging het vermaarde hotel al eens in vlammen op. In 1944 stond het gebouw midden in het slagveld van de operatie Market Garden en bleef er slechts een ruïne over. Nu heeft een zeer grote brand opnieuw het schitterende pand grotendeels verwoest.

De brand is volgens de Mookse brandweercommandant M. van Rooy ontstaan in de nok van het grote Engelse landhuis. Woensdag waren er werkzaamheden onder het dak verricht. Onderzoek moet uitwijzen of de brand daardoor is ontstaan, zegt Van Rooy, maar hij sluit dat niet uit. Het lijkt in elk geval zeker dat het vuur niet de schuld is van een rokende hotelgast.

Alle 27 gasten hebben het pand veilig verlaten. ‘We hebben de mensen geteld en het gastenboek nageplozen. Daarna zijn brandweerlieden nog eens door het hele pand gelopen, maar er was niemand meer binnen’, vertelt de brandweercommandant. Een deel van de gasten is naar huis gegaan. Anderen zijn opgevangen in een naburig Van der Valk-motel in Molenhoek.

Rampzalig
Het hotel was tot drie jaar geleden familiebezit. Daarna kocht Piet van Lent, onder meer bekend van de organisatie van het Daktimo-tennistoernooi, de bezitting. Van Lent is enkele maanden geleden in opspraak gekomen door vermeende fraude. Justitie is bezig met een onderzoek tegen de miljonair. De hoteleigenaar, die al hartklachten had, moest donderdagmorgen worden opgenomen in het ziekenhuis nadat hij de ravage van de brand in ogenschouw had genomen.

‘Voor de gemeente Mook en Middelaar is de brand rampzalig’, zegt de woordvoerder. ‘Burgemeester A. Verhoeven heeft vannacht al gezegd dat de gemeente alle medewerking zal geven aan herbouw of misschien zelfs renovatie. Op die heel bijzondere, beeldbepalende plek heeft al meer dan een eeuw een hotel gestaan. En het hotel heeft altijd veel toeristen getrokken. Er moet in elk geval opnieuw horeca komen.’

Brandweercommandant Van Rooy betwijfelt of renovatie van de smeulende resten nog mogelijk is. De brandweer had meer dan zes uur nodig om het vuur te bedwingen. Van het oudste, cottagegedeelte is volgens Van Rooy niets over. Alleen een stuk van het kantorengedeelte uit de jaren zeventig staat nog overeind, al is ook daar veel rook- en waterschade. De technische recherche van politie en brandweer begint donderdagmorgen met een onderzoek.

Talrijke preventietips in het branddossier

Reageer op dit artikel