artikel

Hotel-restaurants dreigen met schadeclaims

Horeca

GROESBEEK – Groesbeekse ondernemers zijn boos op de gemeente die samen met Nijmegen de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor de komende jaren op zich heeft genomen. Twee musea, vijf hotel-restaurants, een bejaardenhuis en een aantal cafés zijn daardoor in het weekeinde van 30 juni en 1 juli vrijwel onbereikbaar. De ondernemers dreigen met fikse schadeclaims.

Het bijna 14 kilometer lange parcours van het NK Wielrennen voert grotendeels door Groesbeek. De dorpen Heilig Land-Stichting en Berg en Dal (gemeente Groesbeek) vallen in de binnenring van de route en zijn beide dagen van half zeven ’s morgens tot zes uur ’s avonds afgesloten. Op slechts twee plaatsen is er een mogelijkheid voor voetgangers om over te steken. De meeste bewoners van de binnenring moeten kilometers ver lopen om de oversteekplaatsen te bereiken. In de binnenring staan een motorambulance en een brandweerwagen paraat voor noodgevallen.

Onbereikbaar
Vijf directies van hotel-restaurants in en op de rand van het binnengebied hebben Koninklijk Horeca Nederland in de arm genomen. ‘De hoteliers moesten in de krant lezen dat zij tijdens het wielrenfestijn onbereikbaar zouden zijn’, zegt directeur K. Vermeulen van hotel-restaurant Rozenhof. Vermeulen had al twee recepties met buffet geboekt staan, maar moest die op het laatste nippertje annuleren. Hij lijdt daardoor volgens eigen zeggen 15.000 tot 20.000 gulden schade.
‘De gemeente meent dat we die schade wel goed maken doordat we extra gasten van het wielrennen krijgen, maar dat moet ik nog zien. De mensen kunnen hier bijna niet komen. We zullen na het evenement een optelsommetje maken. Het geld dat we tekort komen, gaat KHN namens de ondernemers bij de gemeente claimen. Zeker omdat er voor volgend jaar ook al een contract gesloten is’, aldus Vermeulen.

Niet blij
Het Bijbels Openluchtmuseum en het Afrika Museum, beide middenin het afgesloten gebied, zijn op tijd geïnformeerd over het evenement, aldus zakelijk directeur E. Lamers van het Bijbels Openluchtmuseum. ‘De gemeente had ons eerder al een keer vergeten, dus ditmaal was ze op tijd. Maar we zijn er niet blij mee’, aldus Lamers.
Met de organisatie zijn afspraken gemaakt over het doorlaten van groepen die al hadden gereserveerd, maar Lamers betwijfelt of dat goed gaat. ‘Als de wielrenners rijden, zullen de bussen toch heel lang moeten wachten bij de oversteekplaats. Als we ernstige schade lijden moet de gemeente dat fatsoenlijk oplossen, anders ga ik volgend jaar heel vervelend doen’, zegt Lamers. Het Bijbels Openluchtmuseum rekent op een schadepost van zo’n 6000 gulden. Het Afrika Museum raadt mensen op voorhand al af om te komen en rekent ook op duizenden guldens schade.
De gemeente Groesbeek erkent de problemen, maar vindt die acceptabel. ‘Het sportieve imago van de regio krijgt een geweldige impuls. Overlast is bij zo’n grote organisatie onvermijdelijk’, aldus burgemeester G. Prick in een brief aan de betrokkenen. De gemeente is vooralsnog niet van plan met financiële vergoedingen over de brug te komen, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel