artikel

Hotelier Sluiskil: ‘Betere afloop overval is ondenkbaar

Horeca

De daders van de overval vorige week op hotel Dallinga in Sluiskil zitten achter slot en grendel. Er is geen betere afloop denkbaar, concludeert hotelhouder Berry Dallinga. Twee zware criminelen zijn nu van de straat. Als ze niet zouden zijn opgepakt, waren ze misschien teruggekomen of ze hadden ergens anders hun slag kunnen slaan.

Hotelier Sluiskil: ‘Betere afloop overval is ondenkbaar

Het gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag even na twaalven. Twee gewapende mannen met bivakmutsen kwamen het hotel binnen en dwongen Dallinga het kasgeld af te geven. Vervolgens moesten de zeven gasten die nog aan de bar zaten hun papieren en geld inleveren.
Een van de gasten ging echter in discussie met de overvallers en meende dat de wapens waarmee ze zwaaiden van plastic waren. Hij stortte zich op zijn belagers en kreeg daarbij de steun van een andere gast en de hotelhouder en diens vader. Er ontstond een vechtpartij die zich naar buiten verplaatste; daarbij werden schoten gelost. Het lukte om de overvallers, die flinke klappen opliepen, te overmeesteren en over te dragen aan de politie.
Dallinga realiseert zich dat er sprake is geweest van een levensgevaarlijke situatie, maar alles is gelukkig goed afgelopen. Wel moest een van de gasten zich laten behandelen aan een gebroken hand.

Verwerking
Alles ging aanvankelijk volgens het boekje. Dallinga gaf zonder tegenstand te bieden zijn geld af en volgde daarmee het advies op van wat je het best kunt doen bij een overval. De overvallers maakten daarop de fout ook de hotelgasten te willen beroven.
De hotelhouder zegt nu dat de verwerking van het incident hem minder zwaar valt dan wanneer de daders er vandoor zouden zijn gegaan. ‘Ze zijn nu in de kraag gegrepen en krijgen zware straffen. Met die wetenschap sta ik rustiger achter de bar dan met de gedachte ‘wanneer komen ze terug?’ Hij sluit zelfs niet uit dat er een preventieve werking van het gebeuren uitgaat. Hotel Dallinga is een minder makkelijk crimineel doelwit dan gedacht.
De ondernemer heeft direct na de overval het werk hervat. ‘Ik moet wel, we hebben 50 hotelgasten.’ Punt van zorg is nog wel dat de overvallers aangifte kunnen doen van mishandeling. De gasten die bij de worstelpartij betrokken waren hebben in verband hiermee al een advocaat ingeschakeld.

Reageer op dit artikel