artikel

Ik was het krantenlopen zat

Horeca

Aan de voet van de Montferlandse heuvels in het Gelderse plaatsje Beek staat al 45 jaar cafetaria Heino. De weg waaraan de friteskeet staat leidt naar het Duitse dorp Elten en de bossen van het Montferland. De 42-jarige Chris Roos baat het bedrijf sinds 1988 uit.

Ik was het krantenlopen zat

Chris Roos nam 13 jaar geleden de pachtovereenkomst van een oom over na een aantal jaren als timmerman te hebben gewerkt. De cafetaria-ondernemer hielp als 15-jarige scholier al mee in het bedrijf van zijn oom. ‘Ik was het krantenlopen zat.’
De friteskeet trekt in de zomer veel toeristen. ‘Er komen veel mensen naar het Montferland. Die hebben na een dag in het bos trek in een snack of ijsje.’

Roos verkoopt daarom achttien verschillende soorten handijs en zes soorten schepijs. De naast het bedrijf gelegen midgetgolfbaan verkoopt ook handijs. Dat vindt Roos geen probleem. ‘De baan trekt veel publiek, die komen voor een snack bij mij in de cafetaria.’
De friteskeet van Roos is na een aantal inbraken beveiligd middels een ‘stil’ alarm. De inbrekers waren uit op de gokkast die toen nog in het bedrijf stond. ‘Er is wel eens drie keer in een nacht ingebroken’, verzucht Roos. ‘Ik had bij wijze van spreken de nieuwe sloten op het nachtkastje liggen.’

Tijdens het carnaval en de plaatselijke kermis zijn het topdagen voor Roos, waarbij de hele familie meehelpt. Hij huurt dan één of zelfs twee snackwagens. ‘Dan sta ik verderop in het dorp bij het gebouw van het schuttersgilde en een zalencentrum. Dan vliegen de schnitzels over de toonbank.’

Reageer op dit artikel