artikel

Luxe hotels op tilt na stroomuitval

Horeca

De luxe hotels in Amsterdam overwegen hun contracten met energieleverancier Nuon te herzien. Aanleiding is een ernstige stroomstoring, vorige week dinsdag bij Krasnapolsky. Het hotel gaat zo goed als zeker per 1 januari met een ander energiebedrijf in zee.

Vooral de ‘klantonvriendelijke’ wijze waarop Nuon de storing afhandelde, is de directie van Krasnapolsky in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Rampzalige service. En er kwam pas een excuus nadat een krant over de stroomstoring had bericht’, zegt general manager Martin Lindelauf.

Gesloten
Kort na zeven uur vorige week dinsdagochtend viel de elektriciteit weg in het hotel. Verlichting, liften, schuifdeuren, airconditioning en kassasystemen hielden ermee op. Hotelbaas Lindelauf pakte onmiddellijk de telefoon en belde met Nuon. ‘Er stonden voor die dag tien congressen gepland, met ruim vierhonderd bezoekers, die in het water dreigden te vallen. Ik wilde graag weten waar ik aan toe was. Maar wat krijg je dan te horen: belt u om negen uur maar terug, het kantoor is op dit moment gesloten.’
Zolang hoefde Lindelauf niet te wachten. Om tien voor acht was de stroom terug. Onaangekondigd. ‘Onbegrijpelijk genoeg kregen we meteen de volle mep en niet stapsgewijs. Heel veel elektronische apparatuur heeft daarmee schade opgelopen.’ Zo hebben onder meer de schuifdeuren flinke klappen moeten incasseren. De schade hieraan wordt geschat op ruim 20.000 gulden.

Noodplan
Door de stroomstoring trad meteen een soort noodplan in werking. Lindelauf: ‘Een heleboel zaken functioneren ineens niet meer en je moet op zoek naar alternatieven. Doordat bijvoorbeeld de liften het niet meer deden, moesten gasten op de vierde etage met hun koffers gaan sjouwen. Dat wilden we uiteraard niet en in alle vroegte is toen personeel gebeld om te komen helpen met koffers dragen.’
De stroomstoring heeft duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar een hotelbedrijf kan zijn. Een noodaggregaat om in voorkomende gevallen in eigen stroom te voorzien, zou een hoop problemen wegnemen, maar volgens Lindelauf is het de investering van acht ton niet waard. ‘Ik heb een hotel gerund in Ghana. Daar zijn storingen aan de orde van de dag, maar bij ons is het gelukkig een zeldzaamheid.’

Onacceptabel
Krasnapolsky vindt de houding van Nuon onacceptabel. Dat komt overigens niet alleen door de wijze waarop de stroomstoring is afgehandeld. Er spelen meer dingen. Zo zou het energiebedrijf al vijf maanden geen energierekening hebben gestuurd. ‘We hebben al die tijd niet betaald. Ze laten steeds 60.000 gulden liggen. Het is daar volgens mij een gigantische puinhoop.’
Krasnapolsky heeft het contract met Nuon per 1 januari 2002 stopgezet. Die contractbeëindiging geldt voor alle hotels die onder Golden Tulip vallen. Onduidelijk is nog met welke stroomleverancier de keten straks in zee gaat. Er wordt onderhandeld met verschillende partijen, ook met Nuon.
De stroomonderbreking baart inmiddels ook andere hotels in Amsterdam zorgen. De directie van Krasnapolsky ontving na het incident verschillende telefoontjes van collega’s. Nuon staat hoog op de agenda tijdens het eerstvolgende vijfsterrenoverleg van de luxe hotels in de hoofdstad.Nuon heeft laten weten er alles aan te hebben gedaan de storing zo snel mogelijk op te lossen. Het energiebedrijf zal de schade bij Krasnapolsky vergoeden.

Reageer op dit artikel