artikel

Netjes en schoon door afvalbakjes

Horeca

De afvalbakjes stonden al op de tafeltjes toen Gerrie Berndsen de Foodmaster-cafetaria in Dieren drie maanden geleden overnam. Berndsen heeft wel het een en ander veranderd aan de inrichting, maar de bakjes blijven staan. Want ze zijn volgens haar ‘verschrikkelijk handig’.

Twee jaar geleden ging de Foodmaster-cafetaria open. Vanaf het begin werkt Gerrie in het bedrijf. De afvalbakjes kwamen al snel op de tafels omdat het soms rommelig werd. ‘We zitten hier op een winkelcentrum en er komen vaak mensen koffie drinken. Koekjesverpakkingen en dergelijke werden allemaal in en naast de asbakken gegooid. ‘Dat vind ik geen gezicht, zo slordig.’ Sinds de bakjes er staan is de rommel van de tafeltjes verdwenen. ‘Ondanks dat het niet op de bakjes staat, begrijpt iedereen dat ze voor het afval bedoeld zijn’, vertelt Berndsen.

Berndsen is niet tevreden over de bakjes die ze nu gebruikt. Ze krijgt door de nabijheid van twee bejaardeninstellingen veel ouderen in de zaak ‘De deksels komen lastig van de bakjes af. Bejaarden en kleine kinderen hebben het daar moeilijk mee.’
De cafetariahoudster is naarstig op zoek naar bakjes met een ander deksel, en ook de kleur moet anders. ‘Ik zoek eigenlijk bordeauxrode miniatuur Curverbakjes, dan past gelijk de kleur bij de inrichting van de zaak.’ De onderneemster begrijpt niet dat de Foodmaster-organisatie ze niet levert. ‘Alle zaken hebben dezelfde kleurstelling en die bakjes zijn zo handig.’ Gerrie doet géén zakjes in de bakjes. Het schoonmaken is echter geen probleem, ‘Als je maar bakjes hebt die de vaatwasser in kunnen, dan neem je het ’s avonds met de schoonmaak mee.’ Alleen kauwgomresten leveren moeite op, die moet ze er met een lepel uitschrapen. ‘Maar ik vind het veel viezer als ze kauwgom in de asbakken gooien.’

Echt vreemde dingen heeft Gerrie Berndsen nooit in de bakjes gevonden. ‘Sommige gasten schamen zich er voor dat ze niet alles op kunnen. Daardoor vind je wel eens halve frikandel in een bakje’, vertelt ze lachend.

Reageer op dit artikel