artikel

Onderzoek naar niet afgaan brandalarm in Vlaardings hotel

Horeca

VLAARDINGEN – Het Deltahotel in Vlaardingen en de brandweer onderzoeken waarom in de nacht van maandag op dinsdag het alarm bij een brand in het hotel niet is afgegaan. Dat maakte commandant A. van Leeuwen van de brandweer dinsdag bekend. De schade door de brand loopt in de miljoenen gulden. Van de gasten en personeel raakte niemand gewond. Wel raakte bij een brandweerman tijdens het blussen de schouder uit de kom.

Wel raakte bij een brandweerman tijdens het blussen de schouder uit de kom. In het hotel waren bijna honderd gasten. Rond twee uur ’s nachts begon de brand in de keuken van het hotel. De brandweer kreeg daarover een automatische melding en rukte uit. In het hotel waren twee portiers. Die hebben na de melding besloten het alarm niet in te drukken, ook al omdat de brand in het begin vrij beperkt leek. Een van de portiers ving buiten de brandweer op, de ander ging hotelgasten wakker maken die kamers het dichtst bij de brandhaard hadden. Toen de brandweer ter plaatse kwam, besloot die dat heel het gebouw moest worden ontruimd. Toen is de knop voor het alarm alsnog ingedrukt, maar het alarm ging niet af, aldus Van Leeuwen. Daarop zijn alle gasten met een klop op de deur gewekt.

Oefening
Volgens Van Leeuwen had het hotel een zogeheten gebruiksvergunning, waarmee wordt aangegeven dat het bedrijf onder meer aan brandvoorschriften voldoet. Die is in juli vorig jaar nog nagelopen. De brandweer is vorige week nog voor overleg in het hotel geweest omdat de directie wilde uitbreiden. In het hotel werd regelmatig geoefend. Vorig jaar was dat nog een oefening waarbij ook de brandweer was betrokken. Bij de brand zijn de keuken en het restaurant zwaar beschadigd. Ook een aantal zalen is onbruikbaar. Het zwembad en het hotel zelf bleven intact, al liep het hotel wel roetschade op. De gasten zijn naar andere hotels in Vlaardingen en Schiedam gebracht. Op zich is het hotel bruikbaar, aldus Van Leeuwen. ‘Maar aan een hotel zonder keuken en restaurant heb je niet zoveel.’
De gasten konden in de loop van de dag hun in het hotel achtergebleven spullen weer ophalen. Aan het eind van de ochtend was de brand helemaal uit. Daarna is het terrein afgezet voor het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Reageer op dit artikel