artikel

Overnachtingen jeugdherbergen groeit

Horeca

De jeugdherberg is weer helemaal terug. Vorig jaar telden de 34 jeugdherbergen 750.000 overnachtingen, vier procent meer dan in 1999. Niet alleen jongeren brengen er de nacht door, steeds meer ouderen en gezinnen met kinderen ontdekken deze logies als alternatief voor hotels.

De moderne jeugdherberg heeft naast de bekende zalen ook steeds meer 4- en 2-persoonskamers. Beddengoed is tegenwoordig bij de prijs inbegrepen, meldde de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC).
Sinds 1 juni heeft de NJHC ook ,,De Hollandsche Biesbosch” in bezit, een locatie met 120 bedden vlakbij dit natuurgebied. De meeste overnachtingen, 162.000, boekte vorig jaar City Hostel Vondelpark in Amsterdam. Zes van de tien bezoekers van de herbergen komen uit het buitenland.

Tot de jaren ’90 kreeg de NJHC subsidie, sinds die tijd niet meer. In de periode daarna ging het roer om van ideële organisatie naar een zakelijke organisatie. Er is geld gestoken in de gebouwen maar ook in professioneler personeel. Vanaf ’99 leidde dat voor het eerst tot een positief resultaat. In dat jaar steeg niet alleen het aantal overnachtingen, maar ook de omzet.

Reageer op dit artikel