artikel

Proef verruiming openingstijden horeca verlengd

Horeca

De proef met de verruiming van de openingstijden voor de Amsterdamse horeca rond het Leidseplein en het Rembrandtplein in de weekeinden, het zogenoemde afkoeluurtje, wordt met een jaar verlengd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam dinsdag besloten, aldus een woordvoerster.

De gemeente besloot in 1999 een proef te doen met de verruiming van de openingstijden, waardoor discotheken niet meer om 05.00 uur dicht moeten, maar tot 07.00 uur open mogen blijven. Het doel was te voorkomen dat de bezoekers van discotheken massaal de straat op gaan, waardoor er vaak overlast ontstaat.

Uit een evaluatie blijkt dat de verspreiding van de bezoekers is gelukt, maar dat de agressie op straat niet is verminderd. Volgens J. Snippe van het adviesbureau Intraval, dat het onderzoek uitvoerde, zijn er geen harde cijfers dat het aantal incidenten afnam. ‘Het is niet zo succesvol als men had gehoopt’, aldus Snippe.

Winstpuntje
Maar volgens discotheekexploitanten is de verbale en fysieke agressie juist wel afgenomen. Ze zijn evenals de politie dan ook tevreden over het afkoeluurtje. Het feit dat politie, exploitanten en ook bezoekers het afkoeluurtje als positief ervaren, vindt Snippe daarom ‘toch een winstpuntje’. Omdat er nog veel onduidelijkheden bestaan over de uitkomsten van de proef, besloot het college het experiment met een jaar te verlengen. De proef gaat van start als er extra veiligheidsmensen zijn aangetrokken. De gemeente heeft inmiddels een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar de benoeming van zogenoemde veiligheidsstewards op straat.

Uit de evaluatie blijkt overigens dat maar weinig discotheken gebruik maken van de mogelijkheid langer open te blijven. De meeste discotheken gaan nog steeds om 05.00 uur dicht. De verruimde openingstijden van broodjeszaken met als doel te voorkomen dat het uitgaanspubliek op straat blijft rondhangen, heeft niet het beoogde effect opgeleverd. Uit het onderzoek blijkt dat hierdoor juist meer mensen op straat blijven rondhangen. Vooral omwonenden zeggen hier hinder van te hebben. De veiligheidsbeleving van de bewoners in horecagebieden, een van doelen van de proef, is niet toegenomen.

Reageer op dit artikel