artikel

Veel vragen commissie-Alders al beantwoord

Horeca

VOLENDAM – De commissie-Alders presenteert donderdag haar eindrapport over de cafébrand in Volendam. Het is de vraag of het veel nieuwe antwoorden zal opleveren, nadat de afgelopen maanden de oorzaak en de schuldvraag voor een groot deel al zijn ingevuld. Naar café-eigenaar J.V. (Veerman) loopt inmiddels een gerechtelijk vooronderzoek en de gemeentepolitiek trok eerder al haar conclusies met het aftreden van de burgemeester en een wethouder.

In café De Hemel in Volendam brak in de nieuwjaarsnacht brand uit waardoor dertien jongeren om het leven kwamen en bijna driehonderd cafébezoekers gewond raakten. Dinsdagmorgen heeft het laatste slachtoffer na bijna zes maanden het Zuiderziekenhuis in Rotterdam verlaten.

Sterretjes
De commissie, ingesteld door staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken, kreeg als opdracht de toedracht en de afwikkeling van de brand te onderzoeken. Ook heeft Alders onderzocht hoe gemeenten omgaan met vergunningen die de brandveiligheid moeten vergroten en de handhaving van de regels. Over de oorzaak van de brand had de brandweer al snel duidelijkheid. Volgens commandant J. Schouten vloog de te laag hangende kerstversiering in brand, vermoedelijk doordat een jongen deze met sterretjes had aangestoken. De kerstversiering was niet geïmpregneerd met een brandwerend middel. Ook de overige onderzoeksvragen van Alders zijn voor een deel al beantwoord, door de commissie Polak/Versteden die door het provinciebestuur van Noord-Holland werd aangesteld. Zij concludeerde eind maart dat eigenaar V. van café De Hemel grote fouten heeft gemaakt bij de uitvoering van de brandveiligheidsvoorschriften.

Gedoogcultuur
Een brandpreventiemedewerker van de gemeente ondernam talloze pogingen om V. op zijn verantwoordelijkheid te wijzen en tekortkomingen aan het pand in orde te laten maken, zonder resultaat. Volgens Polak/Versteden heeft ook de gemeente Edam-Volendam de nodige schuld aan de brand omdat er jarenlang een gedoogcultuur heeft geheerst waarin eerst werd gebouwd en vervolgens de benodigde vergunningen werden afgegeven. Burgemeester F. IJsselmuiden maakte na de presentatie van het rapport zijn aftreden bekend. Hij vond het ‘niet meer in het belang van de gemeente Edam-Volendam om aan te blijven’. De 61-jarige CDA’er was ruim vijf jaar burgervader van de gemeente die 28.000 inwoners heeft. Ook partijlid en wethouder W. Visscher van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting kondigde zijn vertrek aan. Tijdens de raadsvergadering op 12 april bepaalde de gemeenteraad dat de overige drie overgebleven wethouders mogen aanblijven. Geen enkele raadsfractie steunde een motie van GroenLinks waarin het vertrek van het drietal werd geëist. Aan het hoofd van de gemeente staat de komende anderhalf jaar waarnemend burgemeester J. Bulte. Hij blijft tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. De 64-jarige Bulte legde hiervoor zijn waarnemersportefeuille in de gemeente Anna Paulowna neer.

Achterstand
In een tussenrapportage eind april concludeerde de commissie-Alders dat het slecht is gesteld met de aanpak van brandveiligheid door gemeenten. Zo heeft 80 procent van de onderzochte gemeenten een achterstand bij het afgeven van gebruiksvergunningen. Een gebouw waarin meer dan vijftig personen verblijven, heeft zo’n vergunning nodig. Voor de slachtoffers van de cafébrand is goede nazorg geregeld. Zo is in het dorp een tijdelijke polikliniek geopend om de verzorging van brandwonden makkelijker te maken. De rijksoverheid trekt de komende jaren in totaal ruim 50 miljoen gulden uit voor de gemeente Volendam. Daarvan is bijna 15 miljoen bestemd voor de twee middelbare scholen. Tegen de 54-jarige eigenaar V. en zijn 24-jarige dochter L.V. (Veerman) is het Openbaar Ministerie (OM) inmiddels een gerechtelijk vooronderzoek gestart, evenals naar de 33-jarige J.V. (Veerman) die de feitelijke bedrijfsleider was op de avond van de brand. Het OM verdenkt het drietal van medeplegen van brand door schuld, met de dood als gevolg en van het medeplegen van dood door schuld.

Reageer op dit artikel