artikel

Gratis koffie als klantenbinder

Horeca

Aan de Groningse Akeleiweg, tussen een woonwijk en een industrieterrein ligt snackbar Ulgersmaborg. Eigenaar Joke Drenth is tevreden met de locatie van haar bedrijf. Tussen de middag betrekt ze haar klandizie van het industrieterrein. De wijkbewoners komen ’s avonds bij Drenth een snack of frites halen.

Gratis koffie als klantenbinder

Die koffie is gratis
Bij binnenkomst valt het warm pruttelend koffiezetapparaat op dat direct rechts naast de ingang staat. Het is middagspits, klanten komen binnen en schenken zelf een bekertje koffie in. ‘Die koffie is gratis. Een betere klantenbinder bestaat er niet’, verklaart Drenth.

Gastvrijheid en vriendelijkheid
De koffie en, niet te vergeten, het snoepje voor de kinderen hebben volgens haar het bedrijf gemaakt tot wat het nu is. Want gastvrijheid en vriendelijkheid staan bij Drenth hoog in het vaandel. Dat, en doorzettingsvermogen waren nodig om er tien jaar geleden na een moeizame start ‘iets’ van te maken. In wanhoop heeft zij weleens gedacht: ‘waar ben ik in vredesnaam aan begonnen?’ Het bedrijf was al ruim een jaar gesloten voordat Drenth het overnam. ‘Ik heb langzaam het vertrouwen van de mensen moeten winnen, nu hoor ik bij het meubilair van de wijk.’

Snoepgoed van een stuiver en een dubbeltje
Drenth probeert met een goed product de mensen te trekken en heeft daarom veel ambachtelijk gemaakte snacks in het assortiment. ‘Een vriendin van mij heeft een cafetaria met een grote bereidingskeuken. Van haar betrek ik de eigengemaakte hamburgers, kroketten en eierballen.’ Ook verkoopt Drenth veel snoepgoed van een stuiver en een dubbeltje. ‘Als je de kinderen aan je bindt, volgen de ouders vanzelf.’
Drenth wil de cafetaria graag uitbreiden, maar de gemeente Groningen is niet erg toeschietelijk. ‘ Ik zou hier wel een iets grotere cafetaria neer willen zetten. Dan kunnen er net wat meer klanten in.’

Reageer op dit artikel