artikel

Opnieuw weinig mosselen

Horeca

YERSEKE – De aanvoer van mosselen is komend seizoen opnieuw laag. Directeur A. Leerling van het Mosselkantoor in Yerseke verwacht dat het aanbod in de buurt komt van die van het vorig seizoen. Toen werd 600.000 mosselton (een mosselton is 100 kilo) verhandeld. De sector streeft naar een aanbod van een miljoen mosselton per seizoen.

Sinds 1993 schommelt de aanvoer tussen de 800.000 en 900.000 mosselton. Met aanvulling van importmosselen kon steeds de streefhoeveelheid worden gehaald. Vorig jaar lukte dat niet. De mosselsector kijkt reikhalzend uit naar meer zaadval. Tot nu toe is daarvan echter nog geen sprake. Voor een miljoen mosselton aan consumptiemosselen is 650.000 ton mosselzaad nodig. In het voorjaar van 2000 is 280.000 mosselton zaad opgevist; het daaropvolgende najaar is er niet gevist omdat er te weinig lag.

Visplan
Inventarisatie afgelopen voorjaar wees uit dat er hooguit 85.000 mosselton zaad viel op te vissen. Voor de Producentenorganisatie (PO) van de Nederlandse Mosselcultuur reden om voor het eerst een speciaal visplan in te stellen. In plaats van de volledige vloot viste slechts een beperkt aantal schepen, om te voorkomen dat door het competitie-element zaad verloren zou gaan. De opbrengst wordt later naar rato van de aandelen in het bestaande mosselzaadquotum verdeeld over alle mosselkwekers.
Volgens Leerling is er nog geen reden tot paniek. ‘Mosselen zijn een natuurproduct. De zaadval kan enorm fluctueren. Al is het de afgelopen jaren niet voorgekomen dat de zaadval zo’n lange tijd slecht was.’

Mosselseizoen
Het Mosselkantoor keurt deze week monsters van de aangevoerde mosselen. De veiling van mosselen begint eind deze, of begin volgende week. Op 18 juli start het mosselseizoen. Op die dag vertrekt de karavaan met vrachtwagens van mosselhandelaren om klokslag 12.00 uur uit Yerseke naar de afnemers. Een dag later liggen de schelpdieren in de winkels, of staan ze op de menukaarten van restaurants.
Over de prijzen kan Leerling nu nog weinig zeggen. Hij erkent dat de prijzen door de beperkte aanvoer stijgen, maar weerlegt de heersende opvatting dat mosselen tegenwoordig ‘onbetaalbaar’ zijn. Hij rekent voor dat de gemiddelde kiloprijs afgelopen seizoen in Nederland slechts enkele dubbeltjes lag boven die van 1995/96. In de tussenliggende jaren waren mosselen weliswaar tot ongeveer een gulden per kilo goedkoper.

Reageer op dit artikel