artikel

Weet u wat de gemiddelde besteding in uw bedrijf is?

Horeca

Een eenvoudig sommetje: omzet = aantal gasten x gemiddelde besteding.Hierover is iedereen het eens, maar waarom weten zo weinig ondernemers dan wat de gemiddelde besteding is in hun bedrijf?

Het staat waarschijnlijk dagelijks op uw kassa. Zo niet, dan is een eenvoudige manier het aantal gasten te turven tijdens de ochtend, lunch, middag en avond. De omzet in deze periodes gedeeld door het aantal gasten geeft de gemiddelde besteding.
De omzet in uw bedrijf kunt u als ondernemer beïnvloeden door het aantal gasten en/of de gemiddelde besteding te laten stijgen. Een verhelderend voorbeeld:
Bij een omzet van ƒ700.000,- en een gemiddelde besteding van ƒ40,- heeft u jaarlijks 17.500 gasten in huis. Elke gast één kop koffie meer verkopen levert u 17.500,- x ƒ3,50 = ƒ61.250,- meer omzet per jaar op. Dat is interne verkoop! Voor hetzelfde resultaat moet u anders 1.531 nieuwe gasten werven.

Reageer op dit artikel