artikel

De vijf meest voorkomende bacteriën

Horeca

1. Staphylococcus aurus
Ook wel ‘Dinnerdisease’ genoemd. De bacterie verplaatst zich op allerlei soorten producten door wondjes aan de handen van het personeel. Gasten kunnen binnen enkele uren buikgriep oplopen.

2. Bacillus cereus
Als producten niet snel genoeg afkoelen, grijpt deze bacterie zijn kans. De bacillus cereus komt voor in rijstgerechten, zetmeelgerechten en melkproducten. Ze veroorzaken een giftige stof die mensen enige dagen behoorlijk ziek maken.

3. Salmonella
Is afkomstig van vlees. Pluimvee- en varkensvlees behoren tot de boosdoeners. Kan opgehoopt zijn in eieren maar kan ook overgebracht worden als onverhit kippenvlees in aanraking komt met andere producten dan sla of tomaten. Daarom de snijplank voor vlees gescheiden houden van die voor groente of andere producten.

4. Campyllo bacter jejune
Het minder bekende broertje van de salmonella. Behoort eveneens tot de top vijf ziektemakers om rekening mee te houden. Heeft dezelfde gevolgen als salmonella.

5. Listeria
Komt voor in onder meer vleeswaren en onverhitte groenten. Niet alleen zwakkeren, ook gezonde mensen kunnen binnen enkele dagen hersenvliesontsteking oplopen.

Bron: Keuringsdienst van Waren

Reageer op dit artikel