artikel

Verlaat mosselseizoen start met prima kwaliteit

Horeca

Woensdagmiddag om 12.00 uur is in Yerseke, drie weken later dan gebruikelijk, het mosselseizoen van start gegaan. Een lange colonne van meer dan honderd vrachtwagens zette koers naar restaurants, viswinkels en supermarkten in België en Nederland. Vooral restaurateurs uit België strijden om de primeur. Vanaf donderdag kunnen alle liefhebbers van mosselen genieten.

Verlaat mosselseizoen start met prima kwaliteit

Meer dan een maand geleden besloten de mosselhandelaren op de dag van de eerste veiling het begin van het seizoen uit te stellen. De mossel was nog niet rijp en kende bovendien veel aangroei van pokken. De afgelopen weken heeft de natuur zijn werk gedaan. De mossel is van prima kwaliteit en de pokken zijn grotendeels verdwenen.

Wel verwachten de mosselkwekers minder mosselen te kunnen aanvoeren dan afgelopen seizoen. Het afgelopen seizoen werd zestig miljoen kilo mosselen aangevoerd. De verwachting is dat dit jaar de hoeveelheid lager zal zijn. Kwekers schatten ongeveer veertig miljoen kilo mosselen te kunnen aanvoeren op de veiling. De magere zaadvisserij van 1999 en 2000, in combinatie met natuurlijke sterfte als gevolg van schuimalgen, zijn de voornaamste oorzaken van de lage aanvoer.

De lage aanvoer heeft directe gevolgen voor de prijzen. De eerste weken op de mosselveiling in Yerseke gaven een prijsverhoging te zien ten opzichte van het vorige seizoen van dertig procent. Naar verwachting zal de consumentenprijs een zelfde trend vertonen. Dit betekent een nieuwe prijsverhoging, na enkele jaren stabilisatie van prijzen.

Een prijsdaling is weer te verwachten, zodra de aanvoer van mosselen zich herstelt. Hiervoor zijn kwekers afhankelijk van nieuw mosselzaad. Dit groeit in de open natuur. De groei kan niet kunstmatig gestimuleerd worden. Afgaande op eerste verkenningen in de Oosterschelde en de Waddenzee, zijn kwekers hoopvol gestemd op betere tijden.

Serveertip: Zeeuwse mosselen in zeekraalsaus

Reageer op dit artikel