artikel

Amerikaanse toeristenindustrie voorziet ergste verliezen ooit

Horeca

In tegenstelling tot de berichten uit de Europese toeristensector ziet de Amerikaanse industrie ook de verdere toekomst zeer somber in. Sommige analisten verwachten een grotere terugslag als gevolg van de aanslagen dan het jaar na het uitbreken van de Golfoorlog in 1991. Nu al geven massa-annuleringen naar bestemmingen in de Verenigde Staten zicht op de grootste crisis ooit. Uit Europa komen nog steeds gemengde berichten.

Toerisme is de belangrijkste industrie en steunt zwaar op twee pilaren: veiligheid van mensen en financiële zekerheid. ‘Beide zijn aangetast’, zegt Graham Miller, hoogleraar toeristiek aan de University of Westminster in Londen.

Francesco Frangialli, secretaris-generaal van de World Tourism Organization, noemde de aanslagen in Amerika vreselijk voor het toerisme, maar voorspelde daarentegen een snel herstel. ‘Uit ervaring weten we dat toerisme slecht nieuws snel achter zich laat’, aldus Frangialli. Zijn in Milaan gebaseerde organisatie spreidt zich uit over 139 landen in verschillende werelddelen. ‘Toerisme is alleen maar gegroeid sinds de Tweede Wereldoorlog. Ondanks alle conflicten die we de afgelopen vijftig jaar hebben gehad.’

Amerikaanse toeristen besteedden in 1999 $60.1 miljard, gevolgd door de Duitsers met $48,2 miljard en de Japanners met $32,8 miljard, volgens cijfers van de World Tourism Organization. Voor de industrie is de Golfoorlog tot nu toe het baken van ellende geweest. De groei in het wereldwijde toerisme dook van 21,5 procent in 1990 naar slechts 3.2 procent een jaar later. In 1992 herstelde de groei zich al naar 13.5 procent.‘

De Golfoorlog duurde zeven maanden en had een duidelijk begin en einde’, stelt Andreas Potamianos, president van de Greek Cruise Ship Owners Organization en eigenaar van Royal Olympic Cruises. ,,En natuurlijk, de oorlog speelde zich ver van de Verenigde Staten af. Probleem is nu dat het nu midden in de VS is.’ Zeventig procent van de passagiers op Potamianos’ cruiseschepen bestaat in de topmaanden september en oktober uit Amerikanen. Zevenhonderd van de 2400 geboekte cruises zijn inmiddels geannuleerd.

Japans grootste toeroperator, Japan Travel Bureau, meldt dat bijna tienduizend mensen hun reis naar de Verenigde Staten en Canada, ongedaan hebben gemaakt. Dit heeft tot een verlies geleid van $13 miljoen.‘

Natuurlijk zijn mensen er huiverig voor naar de Verenigde Staten af te reizen’, vindt Isao Matsuzawa, zegsman van de Japan Association of Travel Agents. ‘We moeten alleen hopen dat ze andere bestemmingen uitkiezen in plaats van besluiten thuis te blijven.’

Reageer op dit artikel