artikel

Beat Pieter Storms

Horeca

Pieter Storms van tv-programma Breekijzer raast met zijn spacewagon door het land om bedrijven te confronteren met klachten van kijkers. Wat moet u doen als hij met draaiende camera’s uw pand binnenloopt om verhaal te halen? Tips van mediatrainers.

  • Als Pieter Storms voor de deur straat, kunt u aannemen dat hij iets in handen heeft, waarmee hij kan scoren. Belangrijk is om erachter te komen wat dat is. Ontvang hem keurig en bied hem een kop koffie aan. Vraag vervolgens rustig wat hij wil.
  • Houd de situatie in eigen hand. Wees niet krampachtig en ga niet dreigen met veiligheidsmensen of politie. Praat gewoon terwijl de camera draait. Als u bezwaar maakt, ontstaat er een welles-nietes spelletje. Smullen voor de kijkers, maar minder goed voor uw imago.
  • Blijf de baas over het interview. Zeg duidelijk wat u wel kunt doen aan de klacht, maar ook wat u niet kunt doen. Laat het antwoord niet open. Beloof dat u de zaak uitzoekt en dat u degene bent die contact opneemt. Kom uw beloftes na.
  • Laat u niet meeslepen door een agressieve vraagstelling en blijf bij uw standpunt. Zorg ervoor dat u telkens dezelfde antwoorden geeft. Als u de ene keer net iets anders zegt dan de andere keer, slaat hij toe.
  • Wees eerlijk, de waarheid komt toch wel boven. Ga zo min mogelijk de verdediging in. Geef toe als het bedrijf daadwerkelijk een fout heeft gemaakt.
  • Heeft u echt geen zin in een gesprek met Storms, dan kunt u vooraf bezwaar maken tegen de opnames. In Nederland bestaat het portretrecht. Dit betekent dat u bezwaar kunt maken als u ‘zomaar’ gefilmd wordt.
  • Reageer op dit artikel