artikel

Europese hotelsector verwacht kortstondig moeilijke tijden

Horeca

De Europese hotelsector verwacht een daling in het aantal reizigers als gevolg van de aanslagen in New York en Washington D.C. Hoteltopmannen kunnen echter geen concrete cijfers geven. Veel zal afhangen van de stappen die president Bush zal ondernemen. Ze maken vooralsnog in ieder geval geen vergelijk met de periode tijdens de Golfoorlog in 1991, die leidde tot een wereldwijde crisis in het toerisme.

Aandelenkoersen van de grote ketens op de Britse eilanden moesten vorige week al een gevoelige klap opvangen. Thistle verloor 50 cent, Hilton 150 cent, M&C 105 cent en Six Continents (eigenaar van Holiday Inn and Inter-Continental) verloor 165 cent. Deze week maken de ketens al weer een deel van het verlies goed, nadat commentatoren suggereerden dat de reacties overdreven waren.

Topadviseurs in de horeca verwachten moeilijke tijden, maar die zullen niet zo zwaar zijn als tien jaar geleden tijdens de Golfoorlog. Derek Gammage, managing directeur van adviesbureau Insignia Hotel Partners: ‘Veel hotels die tijdens de Golfoorlog leeg bleven deden het al niet goed in de twee jaar daarvoor. De gebeurtenissen van afgelopen week zullen zorgen voor een kortstondige moeilijke periode, maar de industrie staat er veel beter voor dan tien jaar geleden. De hotelindustrie in de huidige staat kan wel wat klappen opvangen.’

Volgens Jonathan Langston, directeur van van TRI Hospitality Consulting, zal het resultaat van de aanslagen zeer kortstondig zijn mits ze incidenten blijken.

Reageer op dit artikel