artikel

Gestrande reizigers moeten vooral veel wachten en afwachten

Horeca

RIJSWIJK – De dag na de enorme ramp in de Verenigde Staten is voor veel gestrande reizigers in Nederland een dag van onduidelijkheid. Op luchthaven Schiphol, in opvangcentra, hotels en andere plekken proberen passagiers met bestemmingen in Amerika en het Midden-Oosten informatie te vergaren over mogelijke oplossingen. Ook de betrokken organisaties kampen vaak nog met een gebrek aan informatie.

Alle vluchten van KLM op de Verenigde Staten en Canada zijn minstens tot woensdagmiddag twee uur Nederlandse tijd geannuleerd. Daarna komen er volgens de KLM nieuwe mededelingen uit de VS. Ook vluchten op het Midden-Oosten zoals naar steden als Damascus, Beiroet en Tel Aviv zijn afgelast. Andere vliegbestemmingen zijn gewoon bereikbaar. Wel was het extra druk op Schiphol en waren de vluchten van luchtvaartmaatschappij Easyjet afgelast.

Veiligheidsmaatregelen
Op Schiphol gelden nog steeds de dinsdag ingestelde intensieve veiligheidsmaatregelen. Wat die precies inhouden, laat de Koninklijke Marechaussee niet los. ‘Het beveiligingsregime op Schiphol is al vrij strak, dat wordt nu nog strakker. De marechaussee zal met meer mensen aanwezig zijn en zij zal extra alert zijn’, zei een woordvoerder. Ook de gevolgen voor de reizigers zijn niet duidelijk. ‘Dat hangt deels af van eventuele vertragingen en annuleringen van vluchten.’
Ook andere gestrande reizigers weten nog niet wat ze te doen staat. In een nog niet in gebruik genomen asielzoekerscentrum in het Westelijk havengebied in Amsterdam zijn circa achthonderd van de in totaal 7000 passagiers beland. Tot diep in de nacht arriveerden zij met bussen vanaf Schiphol. Ook alle hotels in de omgeving Schiphol kregen extra gasten te verwerken. Mensen voor wie alle opvangmaatregelen te lang duurden, bleven overnachten in de wachtruimtes van Schiphol.

Onzekerheid
De KLM gaat proberen de duizenden reizigers die dinsdag bestemmingen in Amerika en het Midden-Oosten hadden, woensdag om te boeken naar de plaatsen waar ze vandaan kwamen. Ook Nederlanders met familie of verwanten in Amerika verkeren in onzekerheid. Het speciale telefoonnummer dat het ministerie van Volksgezondheid en het Nederlandse Rode Kruis dinsdag hebben geopend (0800-1205) staat roodgloeiend. Woensdagochtend hadden al vele honderden mensen gebeld voor informatie over familie en verwanten in Amerika. Ook het nummer van Stichting Korrelatie wordt veelvuldig gebeld. Volgens directeur D. Huijbregts is onder de bellers een aantal mensen die de Bijlmerramp heeft meegemaakt.

Reageer op dit artikel