artikel

Hans van Driem, Toerisme Recreatie Nederland: ‘Zorgen over Londen

Horeca

Directeur Hans van Driem van Toerisme Recreatie Nederland (TRN) maakt zich ernstig zorgen over de positie van de stad Londen als de Verenigde Staten met bondgenoot Verenigd Koninkrijk terugslaat. Die stad zou als gevolg van terroristische acties en dreigingen economisch volledig lam kunnen worden gelegd. Dat heeft ook direct consequenties voor de luchthaven Schiphol. Londen genereert veel luchtverkeer vanuit Nederland.

Van Driem maakt zijn inschattingen voor de ontwikkelingen van het toerisme in ons land op basis van een ‘worst case scenario’, eentje waarbij ‘de wereld overhoop ligt’. Zien de VS aanleiding om terug te slaan in het Verre Oosten (Van Driem noemt Afghanistan), dan zal dat grote gevolgen hebben voor het luchtverkeer uit Azië, dat om dat land heen moeten vliegen. Voeg daarbij de terughoudendheid van Amerikaanse toeristen om naar ons land te komen, en het kan in de eerste helft van 2002 leiden tot dertig tot vijfitg procent minder hotelboekingen.

Ook de Nederlandse en andere Europese congresmarkten zullen een gevoelige tik krijgen. Grote Amerikaanse bedrijven zullen minder snel in het buitenland congressen organiseren. ‘De vijfsterrenhoteliers in ons land zullen de broekriem moeten aanhalen. Misschien vindt de hotellerie enige compensatie in het feit dat ook meer Nederlanders in eigen land op vakantie gaan, maar dan moet het Hilton z’n kamer wel voor 150 gulden verkopen. Het is niet te vergelijken met wat een corporate-gast uit Amerika uitgeeft.’

Van Driem waarschuwt voor het psychologisch effect van het drama in de VS. ‘Ik had zelf voor begin volgend jaar een reis naar Oman geboekt, maar mijn vrouw is er nu al met geen stok meer heen te krijgen. We hebben geannuleerd.’

Reageer op dit artikel