artikel

Honderden Nederlanders gedupeerd door aanslagen

Horeca

NEW YORK/RIJSWIJK – Honderden Nederlandse toeristen in New York en Washington zijn gedupeerd geraakt door de aanslagen in de Verenigde Staten. Dat zegt consul-generaal B. Hiensch vrijdagmiddag vanuit New York.

Het consulaat probeert de Nederlanders, allen op vakantie in de twee Amerikaanse steden, zo goed als het kan te helpen. Het gaat in de meeste gevallen om het regelen van geld. Voor diegenen die in New York logeerden in een inmiddels ingestort hotel regelt het consulaat ook nieuwe paspoorten en kleding. ‘Het is eigenlijk dezelfde hulp die we in andere situaties geven aan een toerist, alleen nu is het allemaal massaler en emotioneler’, legt Hiensch uit.

Voor personen die erg zijn aangeslagen door de ramp, regelt het consulaat psychologische begeleiding. ‘Anderen adviseren we er maar het beste van te maken. Nu ze er toch zijn, kunnen ze net zo goed de musea bekijken’, zegt Hiensch, al geeft hij toe dat dit wat wrang klinkt.

Het consulaat helpt ook Nederlanders die in New York wonen en door de aanslagen op het World Trade Center en de afzetting van de wijk hun huis niet meer in kunnen. ‘Maar dat zijn er slechts een tiental’, schat Hiensch, ‘en meestal regelen zij zelf logeeradressen.’

Reageer op dit artikel