artikel

Horeca New York maakt zware tijden door

Horeca

NEW YORK (ANP) – De aanslagen in de Verenigde Staten hebben de horeca in New York in grote problemen gebracht. Veel hotels zijn slecht bezet doordat de toeristen het laten afweten. Ook restaurants houden het hoofd maar met moeite boven water.

De malaise die in de luchtvaart is ontstaan, werkt direct door in de horeca. De meeste toeristen en zakenlieden in New York komen met het vliegtuig. ‘Als de mensen niet vliegen, komen ze ook niet naar onze hotels. Als ze niet in hotels zijn, gaan ze hier ook niet in restaurants eten’, aldus een hotelmanager in The New York Times.

De problemen in de horeca hebben al tot het ontslag geleid van ongeveer 3000 mensen. Een aantal van hen was werkzaam in een hotel dat bij de aanslag op het World Trade Center werd verwoest. Twee panden raakten beschadigd en nog een ander hotel ging dicht. Sommige hoteleigenaren vrezen dat 30.000 mensen hun baan zullen kwijtraken. ’We worden gemillimeterd’, zegt een andere hoteleigenaar, die onder normale omstandigheden massa’s klanten uit de film- en uitgeverswereld om zich heen heeft. ‘Mensen zijn door de aanslagen bang geworden. Ik heb nog nooit zo’n grote terugval in de bezettingsgraad meegemaakt als nu.’

De horeca in New York hoopt over de malaise gauw een gesprek te kunnen voeren met burgemeester Giuliani en gouverneur Pataki. Een kleine rondgang langs andere steden in de VS leert dat de hotels ook daar problemen doormaken.

De terugval van het toerisme werkt ook door in andere sectoren, zoals de theaters op Broadway. Vier voorstellingen zullen worden geschrapt. Zes andere draaien slecht als gevolg van de aanslagen.

Reageer op dit artikel