artikel

Mkz drijft wildprijs op

Horeca

De populariteit van wild stijgt. En dit najaar moet voor een stukje haas, hert of een patrijs flink wat geld worden neergeteld. Ten opzichte van vorig jaar is de prijs van wild gemiddeld met 10 tot 15 procent gestegen. De boosdoener is onder andere de MKZ-crisis van afgelopen jaar.

Het wildseizoen is weer begonnen. De groothandels kunnen de vraag maar net aan. Het aanbod is dit jaar geringer omdat de jachtvelden in Engeland en Schotland gesloten zijn om verspreiding van mkz tegen te gaan. Hierdoor mist horecagrossier Hanos in Apeldoorn de 70.000 herten die het bedrijf normaal uit Schotland afneemt. Ook wildimporteur Luiten in Leidschendam moest uitwijken naar een ander gebied, zij hebben Nieuw-Zeeland als hertenleverancier gekozen. Kleinwild als patrijs en fazant kan nog wel uit Engeland worden betrokken. De vraag naar wild stijgt dit seizoen onder andere omdat het vertrouwen van de consument in varkens- en rundvlees drastisch is gedaald vanwege dierziekten als mkz en bse. Het pure, onbeïnvloede wildvlees wordt daardoor populairder.Jan Kunz van Luiten: ‘De markt voor wild is heel goed, maar we zitten met de afschotvergunningen van de jagers. Per land wordt maar een bepaald aantal vergunningen afgegeven.’ Kunz constateert vanwege al deze redenen een prijsstijging van 10 tot 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor de kwaliteit van het wild is van belang dat de jager netjes schiet en dat de slachterij het wild goed uitsnijdt. De verschillen zijn soms groot. Ben Veldkamp van Hanos ‘Ons wild komt dit jaar uit Duitsland, Oostenrijk en Hongarije, maar het liefst heb ik Hongaars wild omdat het daar met veel zorg wordt uitgesneden.’ SpareribsHanos wil dit seizoen het wild zwijn een duwtje in de rug geven. En dan vooral het middenstuk van het dier. ‘Je eet wel spareribs van het varken, waarom dan niet van het wilde zwijn? We hebben het zelf uitgeprobeerd, de smaak is gigantisch.’Hanos besteedt op de Wilddag op 17 september extra aandacht aan diverse mogelijke bereidingen van het wild zwijn; onder andere de spareribs komen aan de orde.Jan Kunz van Luiten voorziet wel dat konijn dit jaar goedkoper uitvalt dan normaal. ‘Jagers hebben meer geschoten dan voorgaande jaren. Daardoor zal de prijs dalen.’Beide groothandels hebben van alle gangbare soorten grof- en kleinwild voldoende voorraad.

Reageer op dit artikel