artikel

Terrastrend: zo lang mogelijk buiten zitten

Horeca

Het terras is allang geen typisch zomerverschijnsel meer. Een groot scala aan hulpmiddelen als stormvaste overkappingen, windbestendige parasols, weerbestendig terrasmeubilair en infrarood verwarmingsbakken is hiervoor verantwoordelijk. Ze stellen de ondernemer in staat om de tafels en stoelen voor de zaak tot ver in de herfst gevuld te houden. Als een optisch visitekaartje voor het horecabedrijf.

Terrastrend: zo lang mogelijk buiten zitten

Het is een gure wind die af en toe over Ameland blaast. Toch hoeft de zon zich maar even te vertonen, of het terras van De Boerderij stroomt vol. Hartje winter was het toen Fabian Kok vorig jaar december samen met vriendin Annelies Kingma het bedrijf in Ballum overnam. Eén van de dorpjes op het waddeneiland. De loop was vrijwel uit het eetcafé. De eerste paar weken draaide het horecakoppel door in de oude situatie. Daarna werd er flink verbouwd. Veel aandacht was er hierbij ook voor het terras, dat flink werd uitgebreid en opgeknapt. ‘De vorige ondernemer had aan de voorkant van het terras twee bloembakken die niet waren onderhouden. De gasten zaten aan plastic tafeltjes aan de ene kant tegen wildgroei aan te kijken, en aan de andere kant tegen het pand. Mede omdat we het terras flink hebben opgeknapt en het nu ook L-vormig is, valt het goed op’, zegt Fabian Kok.

De tafels – oude houten wielen van ooit door ezels getrokken wagens – en een zelfgemaakte stamtafel lokken de gasten in groten getale de rotanstoelen in. ‘Ik weet zeker dat ik door de terrasaanpassingen een heel goed seizoen heb gedraaid.’ En als het aan Kok ligt is dat seizoen nog lang niet voorbij. Ook dit najaar blijven de stoelen uitnodigend klaarstaan. ‘Buiten zitten is voor veel mensen toch het ultieme vakantiegevoel. Gisteravond zat het hier nog helemaal vol’, zegt hij op het moment dat september al een paar dagen oud is en er buiten net vijf minuten geen druppels uit de lucht vallen.

Onweerstaanbare attractie
Terrassen in Nederland zijn niet langer een typische zomeractiviteit. Overkappingen, verwarmingsystemen en een verzorgde aankleding maken de eronder geplaatste tafels en stoelen van het vroege najaar tot ver in de herfst tot een voor passanten onweerstaanbare attractie. ‘Een vol terras staat altijd uitnodigend’, is de mening van John Cornelisse, eigenaar van eetcafé De Tijd in Oisterwijk. Dus laat ook hij de tafels en stoelen voor zijn zaak tot na de herfstvakantie staan. Dan, zo heeft de gemeente bepaald, moet alles naar binnen. Tot die tijd zorgen de dertien meter lange luifel met een uitval van drie meter, en de vijf infraroodstralers die eronder hangen ‘voor een behaaglijke zit’.

‘Vrijwel gelijk nadat ik hier zesenhalf jaar geleden begon, ging ik mij afvragen hoe ik het terrasseizoen zowel zou kunnen vervroegen als rekken.’ Cornelisse begon met drie verwarmingselementen en breidde dit aantal later uit naar vijf. De stroomkosten vallen volgens hem mee. ‘Die bedragen zo’n ƒ2,50 per lamp per uur. Dat is maar iets meer dan mijn verwarming binnen. In combinatie met ons meubilair van teakhout zorgde dit ervoor dat we over het meest gebruikte terras van Oisterwijk beschikken.’

Bij het plaatsen van terraskachels moet wel worden gekeken of de elektriciteitgroepen hierop berekend zijn, waarschuwt Cornelisse. ‘In mijn vorige zaak kon het maar net. Als daar de kachels aanstonden, dan hoefde ik bij wijze van spreken niet te proberen om ook nog eens alle lampen te laten branden en de vaatwasser aan te hebben. Dat was te veel van het goede. Hier in De Tijd zijn de groepen in orde. Al werd ik volgens het energiebedrijf van een kleine stroomverbruiker wel een middelgrote afnemer toen ik de twee extra verwarmingslampen erbij kocht.’

Twee verwarmingssystemen
Het lijkt een tendens. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om het terras voor hun zaak niet meteen op te ruimen zodra de eerste herfstbuien zich aankondigen. In de afgelopen vijftien jaar is dit ook steeds beter mogelijk geworden. De meeste terrasmaterialen zijn sterk in kwaliteit verbeterd. Overkappingen en parasols kunnen windkracht vijf of hoger weerstaan, het kunststof rotan van de stoelen is slijtvast en de terrasverwarmers houden het ook buiten lang behaaglijk.

Globaal zijn er twee verwarmingssystemen. Infraroodstralers en gasverwarmers. De eerste variant is vooral populair om te gebruiken onder parasols en terrasoverkappingen. Gasverwarmers mogen alleen in goed geventileerde ruimten worden gebruikt. Ze lenen zich daarom meer om het aangenaam te houden op een ‘open’ terras waar het na een mooie dag vol zit met borrelgasten en het langzamerhand afkoelt.

Infrarood terrasverwarmers hebben volgens de aanbieders meerdere voordelen. Zo zijn ze behalve efficiënt ook sfeervol, energiezuinig en betrouwbaar. De kwalitatief betere systemen hebben een levensduur van minimaal 6500 branduren. Door de gerichte warmteafgifte (naar beneden) zijn de systemen ook geschikt om onder parasols, overkappingen of aan de muur te hangen.

Robin Bliault van Scorpio Trading was de eerste die de gasverwarmers in Nederland importeerde. ‘Begin 1992 zijn we begonnen nadat we ze op een beurs in Engeland waren tegengekomen. Ik was toen net gestopt met de exploitatie van mijn eigen horecabedrijf en dus op de hoogte van het koudeprobleem op een terras in voor- en najaar. Een vriend van mij heeft op de Grote Markt in Breda een zaak met een groot terras. Hem heb ik gevraagd of hij zo’n ‘heater’ wilde proberen. Later heeft hij er nog een paar bijbesteld en ze functioneren nu al jaren vrijwel probleemloos.’

Reflecterende kap
Gasverwarmers werken op een gasfles (propaangas) of zijn aan te sluiten op het vaste gasnet van een bedrijf. In de meeste gevallen zorgt een reflecterende kap aan de bovenkant dat de warmte naar beneden wordt teruggekaatst. Dat is, afhankelijk van de capaciteit, voldoende voor een stuk terras van ongeveer 25 m2. Om te gebruiken onder een parasol of terrasluifel zijn ze minder geschikt. ‘De brander mag niet dichter dan tien centimeter onder de stof worden geplaatst. Echt ideaal is het hierdoor niet. Onder sommige parasols kan het wel, omdat die vaak toch al ventilatieopeningen aan de bovenkant hebben. Maar omdat de warmte zo snel weg kan, is de warmtewinst weer nihil’, zegt Robin Bliault.

De verwarmers op gas lenen zich door deze ‘beperking’ vooral voor gebruik op grote open terrassen of onoverdekte restauranttuinen. Veel branders zijn dan ook mobiel, en eenvoudig te verplaatsen. Bliault: ‘Uit het oogpunt van diefstal is het vaak beter om ze binnen te halen. Met name horeca-exploitanten in de buurt van campings moeten oppassen.’ Exploitanten die ervoor kiezen hun terrasverwarming – al of niet verankerd – buiten te laten staan, doen er goed aan het apparaat met een hoes tegen de elementen te beschermen als het niet in gebruik is. ‘De levensduur? We hebben nog apparaten staan die negen jaar oud zijn. Maar gemiddeld denk ik dat ze zo’n zes jaar meegaan.’

Innovaties
De infraroodverwarmers zijn al relatief lang op de markt. Toch zijn op dit gebied nog wel innovaties mogelijk. Pierre Nijkamp van parasolleverancier VN-Plu zegt dat zijn bedrijf bezig is om naar eigen specificaties een verwarmingslamp te laten ontwikkelen die onder de inklapbare parasols is te bevestigen. Nu is dit ook al wel mogelijk, maar deze stralers worden niet door VN-Plu geleverd. ‘Als de avonden langer en kouder worden, heeft het op mensen een grote aantrekkingskracht als ze zien dat een terras bezet en gezellig is.’

Met de verkoop van terrasparasols in het naseizoen, zo zegt Nijkamp, is het na augustus toch wel grotendeels gedaan. ‘Wat je wel ziet is dat er nog bestellingen binnenkomen, maar die hoeven pas volgend voorjaar te worden geleverd. Maar hierdoor kan het bedrijf het nog wel dit jaar afboeken. Of zorginstellingen die nog wat budget over hebben.’

Animo
Kijken of er geld genoeg is voor terrasverwarming, dat doet binnenkort ook Jos Robijn. De bedrijfsleider van De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft sinds de opening van het Grand Café, deze zomer, de dagelijkse leiding in het bedrijf. Hij zegt: ‘We zijn pas sinds de bouwvak open. We hebben even gewacht met de terrasverwarming. De verbouwing was al duur genoeg. Eerst draaien, dan investeren. Maar dit najaar willen we het zeker gaan doen. Bij de inrichting hebben we veel aandacht besteed aan het terras. Zowel voor de zaak als aan de gracht hebben we herkenbare tafels en stoelen staan. Ze hebben allemaal dezelfde kleurstelling en vallen hierdoor erg op. Het komt wel voor dat er bij de buren twee tafeltjes bezet zijn, terwijl het bij ons helemaal vol zit. Dit heeft er ook mee te maken dat het bij ons mogelijk is om op het terras te dineren. Dat kan nergens anders in de stad.’

Nu het najaar vordert zegt Jos Robijn er niet over te peinzen het terras naar binnen te halen. ‘Misschien als het waait, dan halen we de tafels en stoelen aan de waterkant wel weg. Het is ons al eens overkomen dat een parasol de gracht inwoei. Maar voor de zaak laten we het zeker uitstaan. Daar zit je ook altijd beschut. De mensen willen ook graag buiten zitten.’

Pakweg 250 kilometer zuidelijker, in De Tijd in Oisterwijk heeft John Cornelisse dezelfde mening. ‘Dat merk je inderdaad steeds duidelijker. Al is het wel zo dat er in het voorjaar meer animo voor is dan in de herfst. Na een lange winter verlangen de mensen echt naar het buitenleven. Maar na een mooie zomer merk je dat het animo toch wat minder is om op het terras te zitten.’

Reageer op dit artikel