artikel

Zwolse jongeren voelen zich veiliger

Horeca

ZWOLLE – Jongeren voelen zich tijdens uitgaansnachten in de Zwolse binnenstad veiliger dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de regiopolitie IJsselland woensdag heeft gepresenteerd.

De afgelopen jaren hebben de gemeente, de politie en de horeca allerlei maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Zo zijn er camera’s en extra lampen geplaatst. Verder hebben portiers opleidingen gevolgd, moeten cafés eerder de deuren sluiten, is de binnenstad ’s nachts autovrij en zijn de banden tussen de horeca en de politie aangehaald.

Het aantal jongeren dat zich veilig voelt tijdens uitgaansnachten is ten opzichte van 1997 met acht procent gestegen, blijkt uit het onderzoek. Het veiligheidsgevoel in twee belangrijke uitgaansstraten (Voorstraat en Melkmarkt) is wel afgenomen.

Volgens korpschef J. Wilzing wijken de cijfers af van het landelijk beeld. In andere steden in Nederland neemt het geweld en het onveiligheidsgevoel tijdens uitgaansnachten toe.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren minder steekwapens meenemen en dat zij meer alcohol drinken. Bezwaren tegen de camera’s of tegen fouillering heeft de jeugd nauwelijks. Ook de controle van de politie op de maatregelen in de cafés om de veiligheid te verhogen, wordt positief ervaren. Tijdens de zogenoemde horecascan, die ook woensdag werd bekendgemaakt, heeft de politie gemiddeld een 8,2 als rapportcijfer gegeven. Anderhalf jaar geleden was dat nog een 7,5.

Reageer op dit artikel