artikel

Algemeen

Horeca

Bier: wat is dat eigenlijk?

Een zoektocht naar het goede antwoord levert meerdere resultaten op. 
Zo omschrijft de Bierverordening bier als: ‘Drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop – eventueel in verwerkte vorm – en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 procent van het extract van de wort afkomstig is van gerste- en/oftarwemout.’Van Dale houdt het op ‘alcoholhoudende, geel- tot donkerbruine drank uit hop en mout,door gisting en koken bereid.’

Maatschappelijke invloed
Welke definitie we ook aanhouden, duidelijk is dat bier – naast een uitstekendedorstlesser – een uitgesproken gezelligheidsdrank is. En bier heeft door haarrijke historie een grote sociale en maatschappelijke invloed. Dit is onder meeraf te leiden uit de vele afgeleide spreekwoorden en gezegdes:
Dat is geen klein bier (het is de moeite waard);
Hij is boven zijn bier (hij is dronken);
Op een bier genodigd zijn (uitgenodigd zijn te komen bierdrinken);
Jong bier moet gisten (indien jongelui zich uitgelaten gedragen);
Een vaatje zuur bier (ongehuwde dochter, ouder dan 25 jaar).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels