artikel

Hals- en schouderkarbonade

Horeca

Licht doorregen varkensvlees met been van het hals- en/of schoudergedeelte van de karbonadestreng. Minder mager vlees dan de rib- en haaskarbonade. Het vlees heeft tevens een grovere vleesdraad en bevat meer bindweefsel. Halskarbonede bestaat uit wervelbeen en vleeseilandjes omgeven door vetweefsel. Schouderkarbonade bevat naast wervelbeen mogelijk ook een ribbeen. Het heeft grotere spiervlakken en is eveneens dooraderd met vet.

Op de kaart:
Frans: côte de porc l’échine/côte de porc dans l’épaule
Duits: Näckenkotelett/Schulterkotelett
Engels: neck chop/shoulder chop
Italiaans: braciola di collo/braciola di spalla
Spaans: chuleta de cabezada/chuleta de paletilla

Bereidingsadvies:
portie 120 gram: bakken/grillen, afhankelijk van dikte, tussen de 10 en 15 minuten.