artikel

Sancties voor kroegen die partydrug GHB verkopen

Horeca

Er moeten landelijke regels komen om de zogenoemde partydrug GHB beter te kunnen aanpakken. Ook zou het goed zijn als het ministerie van Volksgezondheid een landelijke voorlichtingscampagne organiseert om duidelijk te maken hoe gevaarlijk die stof kan zijn.

Burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg zei dit donderdag bij de start van een plaatselijke voorlichtingscampagne in zijn gemeente. Die heeft plaats omdat niet lang geleden twee 19-jarige gebruikers om het leven zijn gekomen. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut heeft volgens burgemeester Stekelenburg aangetoond dat ze allebei GHB hadden geslikt.

Die stof, ook wel bekend als rapedrug, valt niet onder de opiumwet. Daardoor is de handel moeilijk aan te pakken. Stekelenburg vindt dat de landelijke overheid daar iets aan moet doen. Zelf is hij in gesprek met de plaatselijke horeca om te proberen de verkoop van dit soort middelen aan banden te leggen. Kroegen die daar niet aan willen meewerken, kunnen volgens hem rekenen op sancties. In het uiterste geval gaat de zaak dicht, aldus de Tilburgse burgemeester.

Reageer op dit artikel