artikel

Vertel uw medewerkers over veiligheidsvoorschriften

Horeca

Werken in de horeca is leuk en afwisselend, maar ook zwaar. Door uw personeel goed voor te lichten over zaken die met veiligheid te maken hebben, voorkomt u ongelukken op de werkvloer. Neem onderstaande onderwerpen op in een ARBO-formulier en laat de medewerker zijn handtekening eronder zetten als bewijs van ‘gezien’.

Algemeen
Personeel in de horeca moet veel staan. Vertel ze dus goed op hun houding te letten; rechtop staan, door de knieën met tillen en bukken. Rugklachten en vermoeidheid worden voorkomen door goede schoenen; niet te hoge hakken, goed ademende schoenen en voldoende steun. Verder is een goede nachtrust ook belangrijk

Alcohol/verdovende middelen
Let erop dat het personeel geen alcohol of verdovende middelen gebruikt voor of tijdens het werk. Zo blijven ze alert en accuraat.

Huisregels
Vertel werknemers wat uw huisregels zijn. Het is belangrijk dat ze goed op de hoogte zijn van wat er van hen verwacht wordt en wat wel/niet toegestaan is. Licht hen tevens voor over de voorschriften in geval van brand.

Bediening
Ongelukken met volle dienbladen voorkomt u voorkomen door uw personeel niet té zware dienbladen te laten dragen. Schoenen met antislipzolen zijn een middel tegen het uitglijden in bijvoorbeeld een gladde keuken. Als uw personeel met warme borden loopt, is het verstandig ze een serveerdoek mee te geven. Dit kan verbranding voorkomen.

Barwerk
Voorkom een gewrichtsbreuk bij uw barmedewerkers door ze te wijzen op hun houding. Het gewicht moet zo veel mogelijk worden verdeeld over beide benen. Bij het werken met een koffiezetapparaat is het goed om de gebruiksaanwijzing met ze door te nemen. Vertel personeel extra voorzichtig te zijn bij het glazen spoelen, bijvoorbeeld: let op dat er geen glas aan de spoelborstels blijft zitten.

Keuken
Het is verstandig om keukenpersoneel schoenen met stalen neuzen te laten dragen. Het voorkomt dat iemand zich bezeerd doordat hij een scherp mes op zijn voet laat vallen. Verder zijn schoenen met antislipzolen erg handig tegen het uitglijden op een (vaak) gladde keukenvloer. Ongelukken met de snijmachine vermindert u door de werking goed uit te leggen aan uw keukenpersoneel. U kunt afspreken dat niet iedereen met dergelijke gevaarlijke machines mag werken. Laat de chefkok het gebruik van scherpe koksmessen uitleggen aan de rest van het keukenpersoneel, zodat verwondingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Verder is een isolerende keukendoek een goed middel tegen brandwonden door hete schalen, pannen, etc.

Reageer op dit artikel