artikel

Werk origineel, boeiend en onderscheidend bij bouw website

Horeca

Een website biedt prima mogelijkheden om uw fastfoodzaak of ijssalon te promoten, een actie aan te kondigen of een gerecht aan te prijzen. Mits de informatie op duidelijke en overzichtelijke wijze wordt aangeboden. Hieronder het eerste deel van een overzicht van de te nemen stappen bij het bouwen van een website.

Stap 1
Voor het bouwen van een website beantwoordt u de volgende vragen. Wat wil ik bereiken met mijn website? Welke redenen heeft mijn doelgroep om mijn site te bezoeken? Welke handelingen wensen de gebruikers uit te voeren op mijn site en wat willen ze daarmee bereiken? Verwerk de antwoorden in een bouwplan. Vergeet niet onderscheidende aspecten zoals een reserveringssysteem of betalen per internet te bedenken. Wees origineel en boeiend. Geef de site dezelfde sfeer als uw zaak.

Stap 2
Het registreren van een domeinnaam. Een domeinnaam is de unieke aanduiding voor een internetadres en is te gebruiken voor een website of een e-mailadres. Een domeinnaam is het beste te vergelijken met een telefoonnummer. Net als bij een telefoonaansluiting heeft ook iedere gebruiker van internet een uniek nummer. Omdat woorden gemakkelijker te onthouden zijn, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen. De eenmalige kosten van het registreren variëren van f 50,- tot f 100, -exclusief administratiekosten van gemiddeld f 25,-. Domeinnamen worden geregistreerd bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Stap 3
Een provider biedt toegang tot het internet. Kies een provider die bij u past. Er zijn de volgende mogelijkheden:
ADSL providers: internet met snelle verbinding. De maandelijkse kosten zijn minimaal f 100,-. ADSL is nog niet overal beschikbaar.
Betaalde providers: internet via analoge modem of ISDN. Abonnementskosten zijn laag (ongeveer f 15). De telefoonkosten komen erbij. De verbinding is langzaam.
Gratis providers: internet via analoge modem en ISDN. U betaalt alleen telefoonkosten. Nadeel is de langzame verbinding.
Kabel providers: internet via tv/radiokabel. U betaalt maandelijkse kosten voor een snelle verbinding.
Prepaid providers: internet via analoge modem of ISDN. U betaalt een vast bedrag per maand en kunt een vast aantal minuten per maand surfen.
WAP providers: internet voor mobiele telefoon. Alleen tekst is via een trage verbinding te presenteren.

Stap 4
Besteed de bouw van een site uit of doe het zelf. Uitbesteden kost al snel f 400 per eenvoudige pagina. Wanneer een database aan de pagina is gekoppeld, komt de paginaprijs uit op minimaal f 800,-. Er zijn internetbedrijven die complete pakketten aanbieden. Voor f 3000,- leveren ze een openings- en informatiepagina, een menu- en wijnkaart en een e-mailresponse mogelijkheid. Zelf een website bouwen komt al gauw uit op twee uur programmeren per pagina, sterk afhankelijk van de aanwezig kennis en ervaring. Programmeurs bouwen websites in HTML. Dit is vrij eenvoudige computertaal. HTML-codes van een website zijn voor iedereen zichtbaar. Via ‘Beeld’ en ‘Bron’ wordt zichtbaar hoe programmeurs sites bouwen. Kijk op http://html.pagina.nl voor veelzijdige informatie over deze computertaal. Erg handig is om te bouwen met een editor, bijvoorbeeld Frontpage uit het Office-pakket, waarbij het programma de lay-out omzet in HTML-codes.

Stap 5
Test de site uitvoerig voordat hij op het net gaat. Laat kennissen, vrienden en collega’s ‘los’ op uw bouwwerk. Laat ze de website controleren op navigatie, kunnen ze vinden wat ze zoeken en werken de doorklikmogelijkheden?

Woordenlijst
Domeinnaam
= de naam van een eigen gebied op internet. De naam van een domeinadres is uniek. Bijvoorbeeld: www.zibb.nl.
Editor = een opmaakprogramma voor webpagina dat automatisch de HTML-commando’s plaats.
Providor = een instantie die toegang biedt tot internet, meestal in de vorm van een abonnement.
Uploaden = het proces van het overbrengen van een bestand op een lokale computer naar een computer op afstand via een modem of netwerk.
HTML = Hyper Text Markup Language: het geheel van codes waarmee webdocumenten worden opgemaakt.
Downloaden = het overzetten van bestanden en computerprogramma’s van het internet naar de eigen computer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels