artikel

<!--persoonlijke hygiëne-->

Horeca

Het kán een oorzaak van voedselbesmetting zijn: werken met vieze handen, gerechten klaarmaken tijdens een fikse verkoudheid of bereiden van voedsel terwijl je lange haren in het eten bungelen.

Handen
Haar en gebit
Ziektekiemen
Bedrijfskleding

Handen
Bewerk het voedsel zo min mogelijk met de handen. Proef niet met de vingers maar gebruik een schone lepel of vork.

Was de handen goed vóór het bereiden van voedsel en ná aanraking van rauwe producten zoals vis, vlees, gevogelte of groenten. Idem na vuile werkzaamheden (verwijderen keukenafval) het gebruik van het toilet en snuiten van de neus.

Draag geen sieraden zoals ringen, armbanden of horloges tijdens het bereiden van voedsel.

Zorg voor korte nagels zonder nagellak.

Droog de handen niet met gemeenschappelijke handdoeken maar met materiaal dat voor eenmalig gebruik bedoeld is, zoals papieren doekjes of warmeluchtdrogers.

Bedek wondjes en scherm ze af met waterafstotende pleisters of verbandmateriaal om infecties te voorkomen.

top

Haar en gebit
Draag de haren onder de koksmuts, gebruik zonodig een haarnetje, of steek het op.

Vermijd bij verkoudheid of keelontsteking ruimtes waar voedsel wordt bereid.

top

Ziektekiemen
Eigen’ ziektekiemen leiden gemakkelijk tot besmetting van voedingsmiddelen. Dus in ruimtes waar koks met voedsel bezig zijn geen mensen met puisten, open wonden of huidziekten op de handen, armen, hoofd of hals. Ook dragers van inwendige besmettelijke ziekten liever niet in de bereidingsruimtes.

top

Bedrijfskleding
Van belang is dat kleding luchtig is en ventileert anders kan de huid de warmte uit het lichaam niet afgeven.

Kleding moet vocht kunnen opnemen. Wanneer dat niet gebeurt, krijg je het koud omdat het vocht verdampt en op die manier warmte aan de huid onttrekt.

Draag bij voorkeur soepele kleding die losjes om het lichaam valt. Strakke kleding kan tot huidirritaties leiden. Te losjes is echter ook niet handig: daarmee kun je achter machines blijven hangen.

Draag bij de bereiding van voedsel speciale kleding die bij hoge temperatuur te reinigen is.

Stevige, goed passende, beschermende schoenen of klompen zijn aan te raden. Hierbij is zowel een goede pasvorm als slipvaste zool van belang.

top