artikel

<!--Hccp introductie-->

Horeca

Voorkom dat uw gasten het slachtoffer worden van een voedselinfectie of -vergiftiging. Lees daarom dit dossier vol praktische tips en ideeën om de hygiëne in uw bedrijf te verbeteren.

Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld een miljoen mensen geveld door een voedselinfectie of -vergiftiging. De grootste boosdoeners zijn de campylobacterie (kip en varkensvlees) met 315.000 meldingen per jaar en salmonella (vlees, eieren en vis) met 112.500 slachtoffers. Ongeveer de helft van de slachtoffers at voedsel uit een professionele keuken, aldus Het Voedingscentrum. Hieruit blijkt dat er een reëele kans is dat consumenten een voedselbesmetting in een horecagelegenheid opdoen. Zaak is dus om na te gaan welke risico’s het omgaan met voedsel met zich meebrengt voor de gezondheid van de gast. Het HACCP concept verplicht horecabedrijven daarom een hygiënecode te gebruiken. Lees hier wat HACCP inhoudt.

Hoe hygiënisch werkt u eigenlijk? Met de hygiënescan van DiversyLever kunt u checken hoe het gesteld is met de hygiëne in uw onderneming. Doe de test, laat de computer uw score berekenen en verbeter vervolgens uw hygiëne aan de hand van de adviezen van de hygiënescan.
Tip: laat uw medewerkers de test doen. Zij zijn vaak kritischer dan uzelf. Bovendien voelen zij zich op deze manier extra betrokken bij uw zaak en zullen zij graag willen meehelpen om de situatie te verbeteren!

Een hygiëne-ongelukje zit in een klein hoekje. Het koelen van producten leidt bijvoorbeeld dikwijls tot voedselproblemen. Zo bleek dat in een kantine, waar mensen ziek waren geworden nadat ze er melk hadden gedronken, de temperatuur van de koeling te hoog stond, namelijk op 11,9°C (bron: Inspectie Gezondheidsbescherming/Keuringsdienst van Waren). Als er in de koeling een thermometer was geweest, en er afspraken zouden zijn gemaakt over het aflezen ervan, had het personeel gemerkt dat een temperatuur van 11,9°C veel te hoog is en bacteriegroei mogelijk maakt. Voorkom dat uw gasten ziek worden en lees hier tips over voedsel-, bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne.

Verontreinigd koolzuurgas in frisdrank, salmonella in pudding. Problemen met voedsel komen aan de lopende band in heel Europa voor. In januari 1998 bleek dat 11 procent van alle voedselproducten die in de Europese Unie worden gecontroleerd, niet voldoet aan de warenwetten van de lidstaten (bron: Europese Commissie). Met graanproducten worden de meeste fouten gemaakt. Niet-alcoholische dranken en ijs en desserts staan achtereenvolgens op de tweede en derde plaats. Lees hier een overzicht van recente voedselschandalen.

Bent u geïnteresseerd in meer achtergronden over voedselveiligheid in de breedste zin van het woord? Zibb.nl/horeca selecteerde een aantal interessante links waar u meer informatie kunt vinden. Ook vindt u hier artikelen over dit thema die in Misset Horeca, Snackkoerier, Catering Magazine en Horeca Journal gepubliceerd zijn.