artikel

Boze vissers blokkeren havens

Horeca

De Nederlandse Noordzeevissers besloten woensdagavond tot deze actie na een mislukt overleg met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). De vissers waren van het begin af aan tegen het tien weken durende vangstverbod op de Noordzee dat is ingesteld om de kabeljauw te beschermen. Een alternatief van de vissers waarbij telkens een deel van de vloot niet zou uitvaren, wees de Europese Commissie af.

Boze vissers blokkeren havens

Het plan van de vissers is om de Nieuwe Waterweg, Westerschelde en de havens van Scheveningen, IJmuiden, Den Helder en Delfzijl te blokkeren. In de haven van Hoek van Holland is het donderdagochtend druk, maar de Nieuwe Waterweg is nog niet geblokkeerd, meldt een politiewoordvoerder. De politie is alert en vaart met boten tussen de pieren van de Maasmond.
Bij de havens van Scheveningen en Den Helder zijn wel enige visserschepen gesignaleerd. In Den Helder is geen sprake van een blokkade, zo meldt de havendienst. Wel verzamelden zich daar korte tijd enkele schepen voor de haven, maar deze zijn inmiddels de zee op.
Voor de haven van Scheveningen lagen donderdagochtend vijf schepen. Volgens de havenmeester is er geen sprake van een afsluiting. In Delfzijl versperren drie schepen de zeesluizen. Daardoor kunnen schepen niet landinwaarts, het Eemskanaal op, varen.
Volgens Rijkswaterstaat vindt de aangekondigde actie op de Westerschelde niet plaats. ‘Er is niets waargenomen van vissers die de scheepvaart hinderen. Vannacht is op de radar wel een concentratie scheepjes waargenomen die richting Rotterdam ging.’
Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij beraadt zich op een reactie, maar ziet vooralsnog geen reden het beleid aan te passen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels