artikel

BSE via onze ijskeukens

Horeca

Al vaker ben ik benaderd over het gebruik van gelatine bij de productie van mijn ijsproducten. Daarom heb ik veelvuldig getelefoneerd met producenten en afnemers. Steeds werd mij bezworen dat gelatine alleen van runderbeenderen werd gemaakt. Een hele geruststelling dus.

Recentelijk hadden we het probleem van de varkenspest in Nederland. Ik stelde nogmaals in een telefonische enquête dezelfde vragen, met een onveranderd resultaat. Ik kon dus rustig gaan slapen, maar niet dan nadat ik iedere avond op de buis het ruimen van hele varkensboerderijen had aanschouwd. En wat horen wij nog geen paar maanden later? Dat wij al die tijd moesten accepteren dat dieren hun eigen beendermeel aten. En nu zitten we met de gebakken peren. Leuke maatschappij waarin wij leven, denk ik dan.
Hebben we er wel eens over nagedacht om bij het crematorium langs te gaan om een handje as van opa op te halen om dat thuis door de waldorfsalade te mengen? Of er de sperziebonen mee te parfumeren, of, heel leuk voor de kinderen, de appelmoes met de resten van de buurvrouw wat op te peppen. Waarom moeten dieren dat dan wel? Vanwege het eiwitverhogende gehalte daarvan op hun dieet? Heeft u al eens eerder protest gehoord, behalve na de eerste Creutzfeldt-Jakob-gevallen in Engeland? Het vreemde is dat iedereen over BSE spreekt, maar het vervelende ziektebeeld dat zich bij de mens voordoet wordt zoveel mogelijk weggehouden uit de pers. Wel zien op we op tv allerlei koeien door hun krakkemikkig geworden benen zakken.
Kunt u even met mij meedenken? Verhitten van beenderen, ook in een destructor, vermindert niet de wetenschappelijk nog niet voor 100 procent opgespoorde oorzaak van de ziekelijke aandoening bij runderen. Waarom zou het maken van lijmsoorten (ook die op de envelop van het kerstkaartje dat u heeft dicht gelikt of, wat nog erger is, de aanmaak van gelatine die wij voor de ijsbereiding gebruiken) dan ongevaarlijk zijn? Ik denk dat alle gelatines die in voedingsmiddelen zitten een grote kans maken op doorgave van afwijkingen. Ik zou u daarom willen aanbevelen om het gebruik van gelatine bij de ijsbereiding (komt wellicht ouderwets voor, maar wordt door diversen van ons nog gebruikt), voorlopig achterwege te laten totdat het sein veilig door de keuringsdienst is gegeven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels