artikel

Een kwestie van boerenverstand

Horeca

Softijsmachine- en grondstoffenleverancier Dupon uit Heeze houdt al jarenlang cursussen over hygiëne voor cafetariahouders. IZe kunnen dan uitleg krijgen over do’s en don’ts ten aanzien van hygiëne. Hebben deze trainingen nut?

‘Ik hoop dat ik vandaag wat losgemaakt heb in jullie denken over HACCP. Bewust omgaan met HACCP is vaak niet meer dan een kwestie van je boerenverstand gebruiken.’ Met deze woorden sloot Henk Pander van de Gemeenschappelijke Kwaliteitsdienst uit Zeewolde zijn hygiënetraining af op 13 november bij Dupon. De hygiënedeskundige gaf in anderhalf uur tijd uitleg over een aantal aspecten van hygiëne. Het was een algemeen verhaal. ‘Een aantal dingen doet u al goed, maar een aantal zaken gaan mis. Daar moet u aandacht aan besteden, vond Pander. Deze conclusie baseerde hij op de discussie met de deelnemers en op een test die het twintigtal cursisten moest afleggen. Daarin stonden een aantal stellingen die goed of fout waren. De meerderheid van de deelnemers aan de scholing had meer dan de helft goed en slaagde daarmee voor de toets. Negatief artikelRob Okon, directeur van Dupon, meldt dat het bedrijf uit Heeze ooit als één van de eersten in de branche startte met het geven van hygiënetrainingen. ‘Het idee is begin jaren ‘90 ontstaan nadat er in de krant een negatief artikel heeft gestaan over de kwaliteit van softijs. We hebben toen als eerste een cursus en een kwaliteitscertificaat in het leven geroepen.’ Zo’n getuigschrift krijgen ondernemers na afloop van de cursus hygiëne. Daarmee laat je volgens Okon aan klanten zien dat je een veilig product verkoopt. De eerste hygiëne trainingen van Dupon waren volgens de directeur vooral op ijs gericht. Later zijn de cursussen verbreed. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met de verzwaring van de normen die in de loop der jaren is opgetreden. ‘De verkoper wil meer weten over hygiëne, bijvoorbeeld over kruisbesmetting. Maar de nadruk blijft liggen op ijs.’ Salesmanager Theo van Heffen voegt eraan toe dat de trainingen een stukje service naar de klanten toe zijn. Die dienstverlening van de softijsleverancier is tweeledig. Nieuwe gebruikers van ijsmachines krijgen informatie over hygiëne en voor bestaande klanten van Dupon dient de cursus ter opfrissing van de vakkennis.‘Kent u de hygiënecode voor ijsbereiding?’, was één van de vragen die hygiënedeskundige Henk Pander tijdens zijn voordracht aan de cursisten stelde.

Enkele weetjes over HACCP

– De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points.- HACCP is een term die afkomstig is uit de ruimtevaart.- Sinds 15 december 1995 is HACCP verankerd in de ‘Warenwetregeling hygiëne van levensmiddelen’. HACCP is daardoor wettelijk verplicht.-Doel van de wettelijke hygiëneregeling is bescherming van de consument en de verkoper.-HACCP is een wettelijke Europese richtlijn. Iedereen in de Europese Gemeenschap moet zich eraan houden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels