artikel

Eindeloze smuller of actieve bijter

Horeca

De eindeloze smuller, de actieve bijters, de ijzige verfijners, de basic beloners en romige sfeerverrijkers. Deze benamingen slaan terug op vijf types ijsconsumenten. Ze kwamen naar voren uit een onderzoek van bureau Censydiam in Amersfoort. Hier komen nog eens terug op de vijf types ijseters.

Opdrachtgever voor het onderzoek was softijsleverancier Friesland Madibic Food Service (FMFS) uit Nuenen. Zij lieten de enquête uitvoeren omdat ze wilden weten hoe consumenten het eten van een ijsje ervaren. De resultaten gebruikte het bedrijf om haar nieuwe marktstrategie en merkenbeleid van FMFS vast te stellen. Zoals Snackkoerier al eerder meldde gaat FMFS actief aan de weg timmeren met haar merken Friso en Delicia. Het softijsmerk Frisiana is geschrapt en verdwijnt van het toneel. Friso is neergezet als een merk dat ‘krachtig, energiek en actief’ is. Bij Delicia gebruikt FMFS de termen ‘volwassen, verwenning, verleiden en genieten.’Met deze twee ijsmerken en hun uitstraling hoopt FMFS de vijf types ijsconsumenten te bereiken. Met Friso richt ze zich op de ‘actieve bijters’ en de ‘eindeloze smullers’ en met Delicia op de andere drie soorten ijseters.De vijf ijsconsumenten kwamen uit het onderzoek van Cendyian naar voren. Wim-Jan Zijlstra van het bureau presenteerde ze op een bijeenkomst van grossiers in Nijkerk op 20 november. Acteur Bavo Galema was door FMFS ingehuurd om bij elke soort ijseter een bepaald ‘type mens’ neer te zetten. Snackkoerier wil u de types niet onthouden en zet ze hier nogmaals op een rijtje. ‘Eindeloze smuller’De ‘eindeloze smuller’ is volgens de onderzoeker iemand die toegeeft aan het kinderlijke genot om een ijsje te eten. IJs staat voor hem voor ‘plezier en even kind voelen’. De ‘eindeloze smuller’ eet graag veel ijs. Hij koopt ijsjes met toppings en eet allerlei soorten ijs. Galema trad op als ‘meneer van Dongen.’ Deze Brabander liet weten een Bourgondiër te zijn, die gek is op veel ijs.‘Actieve bijter’De ‘actieve bijter’ zoekt iets meer volwassenheid, aldus Zijlstra. Dit type consument vindt ijs tof maar wil graag bijten in een ijsje. ‘Zij krijgen een koude kick in hun mond van het eten van ijs’, vertelde de onderzoeker. De ijsconsumenten houden van handijs, pure smaken en fruitsmaken die het mondgevoel stimuleren, beweerde de zegsman van het onderzoeksbureau. Galema kroop in de huid van ‘Patrick Vermeulen’ om dit type ijseter uit te beelden. Deze daadkrachtige man liet weten een echte ‘bijter’ te zijn die graag zijn tanden in een ijs zet.‘IJzige verfijners’De ‘ijzige verfijners’ eten hun ijsje op uiterst voorzichtige wijze. ‘Ze proberen het ijs in hun mond te houden. Ze vinden dat het er niet uit ziet als je ijsresten rond je mond hebt’, vertelde de onderzoeker. Het zijn volgens hem ijsconsumenten die het eten van ijs tot een culinaire aangelegenheid maken. Ze eten het liefst ambachtelijk bereid ijs in een restaurant vanaf een bord en met bestek. Ze houden van sorbets en Italiaans ijs, aldus Zijlstra. ‘Mevrouw Koudijs’ stond model voor dit type ijseter. Galema beeldde haar uit als een dame die een beetje bekakt praatte. Ze vertelde nooit een ijsje in het openbaar te eten.‘Basic beloners’De ‘basic beloners’ staan zichzelf niet toe om zich helemaal over te geven aan het ijsgenot. Ze zoeken naar een reden om het eten van een ijsje te rechtvaardigen, aldus Zijlstra. De ‘basic beloners’ houden volgens de onderzoeker van een bescheiden ijsjes (twee bolletjes) en van ijs dat direct in de mond smelt. Galema deed zich voor als ‘ Meneer Kortenhof’ om dit type te verduidelijken. ‘Ik ben geen grote ijseter’, begon hij zijn betoog. Hij liet weten voor zijn kinderen ijs te kopen na een bezoek aan het zwembad. ‘Dan roep ik: ‘Zo nu hebben we wel een ijsje verdiend.’‘Romige sfeerverrijkers’De ‘romige sfeerverrijkers’ geven toe aan het ijsgenot. Het zijn volgens Zijlstra sociale ijseters. Ze gaan het liefst met een groep mensen gezellig ergens een ijsje eten in een prettige sfeer. ‘Een ijsje is voor hen jezelf een cadeautje geven.’ Ze eten vaak verschillende smaken ijs naast elkaar en houden van volle romige smaken en zacht ijs. ‘Mevrouw Zeeburg’ was de vertegenwoordigster van dit type ijseter. Galema zette deze vrouw neer als een oma die graag ergens met haar kleinkinderen een ijsje ging eten.Acteur Bavo Galema beeldt de ‘eindeloze smuller’, ‘Meneer van Dongen’, uit. Hij is dol op ijs, zoals aan zijn lichaamstaal te zien is. Presentatrice Myrna Goossen kijkt toe terwijl Galema zijn liefde voor ijs uit.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels